Facebook Twitter

På svenska | In English

Kysymyksiä ja vastauksia alennuksista, lipuista ja maksamisesta

Olen 14-vuotias, pääsenkö vielä lastenlipulla vai joudunko maksamaan aikuisten hinnan?


Lastenlipulla (eli puoleen hintaan) matkustavat 4–11 –vuotiaat. 12–16 -vuotiaat saavat nuorisoalennuksen vähintään 80 kilometrin pituisista yhdensuuntaisistamatkoista. Nuorisoalennus on pääsääntöisesti 30 %.

Saako ISIC-kortilla opiskelija-alennuksen?


ISIC-kortti ei oikeuta opiskelija-alennukseen. Opiskelija-alennuksen saa opiskelijajärjestöjen korteilla, joissa on Matkahuollon liikemerkki, sekä Matkahuollon ja VR:n omalla opiskelijakortilla. Lisää tietoa opiskelija-alennuksen myöntämisperusteista löydät alennus-osiosta.

Pitääkö bussiin varata paikka etukäteen ja mitä varaaminen maksaa?


Busseihin ei tarvitse varata paikkaa, mutta erityisesti viikonloppuisin ja juhlapyhien aikaan varaaminen on suositeltavaa. Paikkoja voi varata ainoastaan pika- ja expressvuoroihin. Paikkavaraus maksaa 2,50 euroa paikkaa kohden. Ryhmälipulla matkustavat voivat kuitenkin varata paikat koko ryhmälle 2,50 eurolla. Paikkavarauksen voi tehdä Matkahuollon toimipaikoissa tai numerossa 0200 4000 (1,71 €/min + pvm) ja etukäteen varatun paikkalipun voi lunastaa Matkahuollon toimipaikkojen lisäksi lippuja myyviltä asiamiehiltä sekä kaikilta R-kioskeilta Suomessa. Paikkalippu tulee lunastaa lähtöä edeltävänä arkipäivänä klo 13 mennessä.

Saako nuoriso-/opiskelija-/varusmies-/eläkeläislipulla matkustava myös menopaluualennuksen?


Yksi matkustaja voi saada vain yhden alennuksen kerrallaan. Siksi jo alennetuista hinnoista ei myönnetä menopaluualennusta.

Saanko alennuksen myös silloin, kun ostan lipun bussista kuljettajalta?


Pääsääntöisesti bussiyritykset myöntävät samat alennukset kuin Matkahuolto. Alennushintaisen lipun voi siis usein ostaa myös bussissa, mutta Matkahuollon alennusehdot koskevat vain etukäteen ostettuja matkalippuja.

Olen matkustamassa Helsingistä Pietariin, voinko varata lipun puhelimitse tai internetissä?


Suomen ja Venäjän välisille matkoille on suositeltavaa hankkia lippu etukäteen. Lippu hankitaan Matkahuollon lipunmyyntipisteestä. Lippua ostettaessa mukana pitää olla voimassaoleva passi ja viisumi. Puhelimitse tai Internetissä lippua ei voi varata.

Bussiliput hinnoitellaan matkan pituuden mukaan, mistä löydän tiedon matkan pituudesta?


Kunkin vuoron aikataulutietoihin on tallennettu myös matkan pituus. Tarkempiin vuorokohtaisiin tietoihin pääsee käsiksi aikatauluhaun hakutulossivulta klikkaamalla kyseisen vuoron kohdalta otsikon Linja / Vuoro alta löytyvää linkkiä.

Ostin lipun etukäteen Matkahuollosta, mutta bussissa kuljettaja peri vielä yölisämaksun. Toimiko kuljettaja oikein?


Bussiyrityksillä on oikeus periä yölisämaksu klo 23–04 välisenä aikana aloitetuilla matkoilla. Maksukäytäntö vaihtelee yrityksittäin, mutta pääsääntöisesti maksun suuruus on alle 20 kilometrin matkoilla sama kuin vakiovuoron kyseisen pituisen matkan kertamaksu. 20 kilometriä pidemmillä matkoilla peritään yleensä kiinteä lisämaksu, joka on sama kuin 20 kilometrin vakiovuorotaksa. Osa bussiyhtiöistä ei peri yömaksua lainkaan.

Saako Matkahuollon ja VR:n yhteisen opiskelijakortin heti mukaansa?


Kyllä saa.

Saako invalidin tai näkövammaisen saattaja busseissa alennusta tai ilmaisen matkalipun?


Saattajat maksavat matkoistaan normaalin hinnan.

Saako alle 80 kilometrin yhdensuuntaisesta matkasta nuoriso-/opiskelija-/eläkeläis-/varusmies-/lehdistöalennusta?


Myönnämme alennukset täysimääräisinä, kun matkan pituus on vähintään 80 kilometriä. Lyhyemmille matkoille myydään 80 kilometrin matkan hintainen alennuslippu, mikäli se tulee edullisemmaksi kuin kyseisen matkan normaalihintainen lippu.

Voinko ladata matkakorttini bussissa?


Pääsääntöisesti Matkahuollon matkakorttien (myös seutulippujen) lataaminen onnistuu myös busseissa. Aivan kaikilla autolaitteilla lataaminen ei kuitenkaan onnistu, joten latausmahdollisuus kannattaa aina varmistaa liikennöitsijältä. Bussipassin voi ladata ainoastaan Matkahuollossa.

Kuinka suuri alv sisältyy bussilippuihin?


Kaikki kotimaan bussiliput sisältävät 9 % arvonlisäveron.

Järjestelmästä koneellisesti myydyistä lipuista annetaan aina kassakuitti, joka sisältää myös alv-erittelyn. Paperilipuista annetaan asiakkaan niin halutessa alv-eritelty kuitti.

0.00 -kuitti on bussiyrityksen antama kuitti matkan suorittamisesta, joten siinä ei näy matkan hintaa tai alv:n osuutta.

Mitä maksuvälineitä voin käyttää Matkahuollossa?


Matkahuollon toimipaikoissa Matkapalveluiden tuotteet voi maksaa käteisellä, kotimaisilla pankkikorteilla, Luottokunnan (Eurocard, Visa, Master Card), American Express'in sekä Diners Club'in luottokorteilla. Lisäksi maksuvälineenä käyvät Visa Electron sekä Nordea Asiakasrahoitus Oy:n käyttöluottokortti. Matkahuolto-asiamiehillä ja matkatoimistoissa eri maksuvälineet kelpaavat yrityskohtaisesti.

Mitkä maksuvälineet hyväksytään bussissa?


Busseissa maksuvälineenä kelpaavat voimassa olevat eurosetelit ja eurokolikot. Pankkikorttien ja luottokorttien kelpoisuus maksuvälineenä vaihtelee yrityksittäin. Visa Electron ei vielä toistaiseksi käy ollenkaan busseissa, sillä se vaatii online-tarkistuksen, mikä tällä hetkellä ei ole busseissa mahdollista.
Paikallisliikenteessä matka maksetaan matkan alkaessa. Kertalippumatkan maksamisessa suositellaan käytettäväksi mahdollisimman tasasopivaa rahasummaa ja korkeintaan 20 euron seteliä.