Hyppää sisältöön
Matkahuolto
HenkilöilleYrityksillePalvelupisteet
MatkustajatPaketitUsein kysyttyäAsiakaspalveluBlogi
Kirjaudu

Koulumatkatuetut liput

Koulumatkatuetut liput

Koulumatkatuetut liput on tarkoitettu toisen asteen opiskelijoille, jotka saavat Kelan myöntämää koulumatkatukea. Koulumatkatuetulla lipulla voit matkustaa kodin ja oppilaitoksen tai työssäoppimispaikan välillä.

Lukuvuoden 2023–2024 koulumatkatuetut liput ostetaan 18.7.2023 alkaen Matkahuollon Reitit ja Liput -sovelluksesta.

Lippuvaihtoehdot

Jos olet oikeutettu täysimääräiseen koulumatkatukeen eli sinulla on vähintään 15 matkapäivää kalenterikuukaudessa, voit hankkia 44 matkan 30 päivää voimassa olevan opiskelijalipun. Jos olet oikeutettu puoleen täysimääräisestä koulumatkatuesta eli sinulla on 10–14 matkapäivää kalenterikuukaudessa, voit hankkia 28 matkan 30 päivää voimassa olevan opiskelijalipun.

Koulumatkatuettujen lippujen ostaminen Reitit ja Liput -sovelluksessa

Koulumatkatuetun lipun hankkiminen Reitit ja Liput -sovelluksesta onnistuu, kunhan olet ensin hakenut verkossa OmaKela-palvelussa koulumatkatukea ja saanut osto-oikeuden. Lipun osto sovelluksesta edellyttää vahvaa tunnistautumista osto-oikeuden varmentamiseksi. Tämän vuoksi opiskelijan kannattaa hankkia verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne hyvissä ajoin ennen lipun ostoa. Osto-oikeus tarkistetaan jokaisen lippuoston yhteydessä.

Lipun voi ostaa aikaisintaan kaksi viikkoa ennen lukukauden alkamista. Lippu tulee sovellukseen näkyville, kun osto-oikeus on myönnetty ja vahva tunnistautuminen tehty.

Alla ohjeet lipun ostoon sovelluksesta:

1. Avaa Reitit ja Liput -sovellus. Jos sinulla ei vielä ole sovellusta puhelimessasi, voit ladata sen omasta sovelluskaupastasi.
2. Rekisteröidy sovellukseen sähköpostiosoitteellasi ja aktivoi sovellus sähköpostiisi saamiesi ohjeiden mukaisesti.
3. Siirry Omat tiedot -sivulle (Lisää → Asetukset) ja napauta Tunnistaudu koulumatkatukilippuun.
4. Tunnistaudu seuraamalla sovelluksen ohjeita. Tunnistautumisen jälkeen pääset tarkastelemaan osto-oikeuksiasi ja ostamaan koulumatkatuettuja lipputuotteita.

Ensimmäisen tunnistautumisen jälkeen pääset jatkossa ostamaan koulumatkatuettuja lippuja suoraan sovelluksen etusivulta.

Kesä- ja heinäkuulle 2023 tarkoitetut koulumatkatuetut liput matkakorteilla

Jos opiskelijalle on myönnetty koulumatkatukea kesä- ja heinäkuulle 2023, voi näille kuukausille tarkoitetun koulumatkatuetun lipun ladata vielä vanhalle matkakortille. Lipun tulee kuitenkin olla ladattuna matkakortille viimeistään 30.6.2023, sillä tämän jälkeen matkakorttia ei voi enää ladata. Matkakortilla olevalla lipulla voi kuitenkin matkustaa 30.6.2023 jälkeenkin lipun voimassaoloajan päättymiseen asti.

Hinta

Lipun omavastuuosuus on 43 € 44 matkan lipusta ja 21,50 € 28 matkan lipusta. Jos olet uuden oppivelvollisuuslain mukaisesti oppivelvollinen ja siten oikeutettu maksuttomaan koulutukseen, et maksa omavastuuosuutta. Yhden lipun hinta perustuu Matkahuollon 44 matkan sarjalipun hinnastoon. 

Lipun voimassaoloaika

Koulumatkatuettu lippu on voimassa osto-oikeudessa määritetyllä koulumatkalla Kelan myöntämän tukikauden ajan. Koulumatkatuettua lippua ei saa ladata kahdesti yhden kuukauden aikana. Opiskelija vastaa itse siitä, että valitsee oikean lipputuotteen.

Takaisinlunastus

Koulumatkatuettuja lippuja ei voi peruuttaa, eikä niitä lunasteta takaisin. Jos koulumatka muuttuu kesken tukikauden, opiskelija on oikeutettu käyttämään loput matkat lipulta loppuun, minkä jälkeen on haettava Kelalta uusi osto-oikeus.

Matkustusoikeus

Koulumatkatukilippu on henkilökohtainen, eikä sitä voida siirtää toiselle henkilölle.

Lisätietoja

Kelan myöntämää koulumatkatukea haetaan jatkossa verkkohakemuksella OmaKelasta. Tuen hakeminen itsenäisesti edellyttää, että opiskelijalla on käytössään verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne.

Uudet opiskelijat voivat hakea alkavan lukuvuoden tukea heti, kun opiskelupaikka on vastaanotettu. Koulumatkatuettuja lippuja on mahdollista ostaa sovelluksesta 18.7.2023 alkaen.

Lisätietoja ja ohjeita koulumatkatuen hakemiseen löydät Kelan verkkosivuilta.

Osta liput – hae aikataulut

Mistä
Mihin
Hae aikatauluja

Reitit ja liput yhdestä äpistä!

Opastus ovelta ovelle, reitit kartalla ja liput koko matkalle.
Tutustu ja lataa sovellus

Matkakortti

Tilaa matkakortti kätevästi netistä matkakorttien verkkokaupasta.
HenkilöilleYrityksille

Matkustajat

BussiaikataulutBussiliput ja matkakortitTutustu ja lataa äppiReittiopasHinnat ja alennuksetOhjeet ja ehdot matkustajille

Sosiaalinen media

Matkahuolto
Paremmin perillä