Hyppää sisältöön
Matkahuolto
HenkilöilleYrityksillePalvelupisteet
MatkustajatPaketitUsein kysyttyäAsiakaspalveluBlogi
Kirjaudu

Usein kysyttyä, Matkustajapalvelut

Aikataulut löytyvät verkkosivujemme aikatauluhausta ja palvelunumerosta 0200 4000 (1,98 €/min+pvm).

Ilmoitus voi johtua seuraavista syistä: 1) Valitulla reitillä ei kulje yhtään suoraa bussiyhteyttä tai bussiyrityksen vahvistamaa vaihdollista yhteyttä. 2) Valitulla reitillä tai kaikilla sen osuuksilla ei ole liikennettä valittuna päivänä. 3) Valittu päivä on seuraavan aikataulukauden puolella eikä tietokannassa ei vielä ole aikatauluja valitulle päivälle.

Aikatauluhaku toimii päivämääräpohjaisesti. Vuorokausi alkaa kello 00:00 ja päättyy kello 23:59. Yöllä kello 00:00 ja sen jälkeen lähtevien vuorojen aikataulut löytyvät seuraavan päivän päivämäärällä.

Aikatauluhaun tarjoamien vaihtoyhteyksien toteutuminen on varmistettu. Ensimmäisen auton kuljettajalle kannattaa kuitenkin mainita jatkoyhteydestä, jotta hän voi myöhästymistapauksessa ilmoittaa jatkoyhteyden kuljettajalle tulossa olevista vaihtomatkustajista.

 • as = asema
 • kk = kirkonkylä
 • kko = kirkko
 • las = linja-autoasema
 • ras = rautatieasema
 • th = tienhaara, usein esimerkiksi risteys päätiellä, josta käännytään kyseiseen kylään/kaupunkiin
 • Kirjaimet P, I, E tai L pysäkin nimen perässä viittaavat bussin kulkusuuntaan. Esimerkiksi P tarkoittaa pohjoisen suuntaa.

Lippuja saa ostettua myös Matkahuollon omien toimipisteiden lipunmyynnistä, sekä myös bussista. Bussista ostetun lipun hinta voi poiketa Matkahuollon sivuilla ilmoitetusta hinnasta.

Hinnat voivat poiketa verkkosivuilla esitetyistä hinnoista, jos ostat lipun kuljettajalta.

Yksi matkustaja saa yhden alennuksen kerrallaan. Esimerkiksi nettitarjouslipulla matkustava ei siten saa samalta matkalta esimerkiksi opiskelija-alennusta.

Nettilipun peruuttaminen on mahdollista viimeistään 24 tuntia ennen matkan alkua. Menopaluulippu voidaan peruuttaa kokonaan tai osittain viimeistään 24 tuntia ennen menomatkan alkua. Jos matka on viikonloppuna tai pyhäpäivänä tai sitä seuraavana arkipäivänä, peruutusta tulee pyytää matkaa edeltävänä arkipäivänä. Palvelusta peritään yhdeksän (9) euron palvelumaksu. Peruutuksen voi tehdä vain kerran varausnumeroa kohden. Peruutuksen voi tehdä Nettilipun peruutuslomakkeella Nettilipun muuttaminen ei ole mahdollista.

Jos liikuntarajoitteinen tai vammainen henkilö ei pysty liikuntarajoitteisuutensa tai vammaisuutensa vuoksi matkustamaan yksin bussilla, hänellä tulee olla matkalla mukana saattaja. Saattaja matkustaa avustettavan mukana veloituksetta, kun vuoron kokonaispituus on lähtöpaikasta määräpaikkaan yli 250 km, vaikka avustettava ja saattaja matkustaisivat vuorolla tätä lyhemmän matkan. Ilmoita saattajasta avustusta tilattaessa.

Paikkalipun varaaminen ei ole pakollista, mutta suositeltavaa erityisesti viikonloppuisin ja juhlapyhien aikaan. Paikkalipun varaamisesta ei peritä maksua.

Voit ostaa uuden matkakortin Matkahuollon omista toimipaikoista, matkakortteja myyviltä asiamiehiltä ja Matkakorttikaupasta

Uusi matkakortti maksaa 6,50 €. Jos vanha matkakorttisi on alle yhdeksän kuukautta vanha, vaihdamme matkakorttisi veloituksetta.

Voit ostaa matkakortin Matkahuollon omista toimipaikoista ja matkakortteja myyviltä asiamiehiltä. Busseissa ja R-kioskeissa ei ole mahdollista myydä matkakortteja järjestelmäsyistä.

Tyhjää matkakorttia ei voi ostaa. Matkahuollon omilta toimipaikoilta ja Matkakorttikaupasta voidaan ostaa esialustettu matkakortti, minkä voi ladata myöhemmin joko Bussiliput sovelluksella, R-kioskilla tai bussissa.

Matkakortilla olevan lipun voimassaolo alkaa heti aktivoinnista, joten jos matkakortti aktivoitaisiin valmiiksi, niin matkakortin toimituksen aikana menisi lipun voimassaoloaikaa hukkaan.

Lippu on kuitenkin alustettu valmiiksi matkakortille ja saat aktivoitua sen Matkahuollon toimipaikoissa, matkakortteja myyvillä asiamiehillä, useimmissa busseissa, kaikissa R-kioskeissa ja Matkahuollon Bussiliput-sovelluksella, jos käytössäsi on puhelin, jossa on NFC-lukuominaisuus.

Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta matkakorttien lataaminen onnistuu:

 • Busseissa, joissa Matkahuollon matkakorttia voi käyttää
 • R-kioskeilla
 • Matkahuollon palvelupisteissä sekä matkustajapalveluja tarjoavilla asiamiehillä.
 • Bussiliput-sovelluksella, mikäli käytössä on Android-puhelin, jossa on NFC-toiminto.

Kadonneesta tai varastetusta matkakortista, jossa on voimassa oleva lipputuote, voi tehdä selvityspyynnön Matkahuollon toimipaikoissa. Kadonneen tai varastetun matkakortin selvityspyynnöstä peritään kahdenkymmenen (20) euron palvelumaksu. Selvityksen jälkeen kortille jääneet matkat tai arvo hyvitetään takaisinlunastusehtojen mukaisesti pankkitilille kahden kuukauden kuluessa.

Vanhat matkakortit vaihdettiin uutta teknologiaa sisältäviin matkakortteihin, koska olemme ottaneet käyttöön uuden tunnistepohjaisen maksu- ja lippujärjestelmän, jonka käyttöä myös laki edellyttää. Uusi järjestelmä ja matkakortit mahdollistavat tulevaisuudessa monia hyödyllisiä palveluita kuten esimerkiksi matkakorttien lataamisen verkossa.

Matkustusoikeus ja tiedot ovat pilvipohjaisessa taustajärjestelmässä, ei kortissa.

Uusi järjestelmä ja matkakortit mahdollistavat tulevaisuudessa monia hyödyllisiä palveluita kuten esimerkiksi matkakorttien lataamisen verkossa.

Matkakorttien vaihto käynnistyi alueittain elokuussa 2020. Vanhoilla matkakorteilla matkustaminen loppui koko maassa 31.7.2021 mennessä. Elokuun alusta 1.8.2021 alkaen on matkustettu vain uusilla matkakorteilla eikä vanha matkakortti kelpaa enää maksuvälineenä.

Kaikilla alueilla liikennöitsijöillä ei ole vielä mahdollisuutta vastaanottaa matkakortteja autolaitteilla. Autolaitteita päivitetään parhaillaan ja valmius siirtyä valtakunnallisesti ja kokonaan tunnistepohjaisiin matkakortteihin on valtakunnallisesti viimeistään kesäkuun loppuun mennessä.\n\nNiillä alueilla, joilla liikennöitsijöiden autolaitteet on jo ehditty päivittää, myydään matkaliput jo nyt uusille tunnistepohjaisille matkakorteille.

Matkahuollon omissa toimipaikoissa voi maksaa käteisellä, kotimaisilla debitkorteilla sekä Eurocard, Visa ja MasterCard-kreditkorteilla. Lisäksi maksuvälineenä käy Visa Electron.

Matkahuolto-asiamiehillä maksuvälineenä käy käteinen. Muiden maksuvälineiden kelpoisuus vaihtelee asiamieskohtaisesti.

Matkahuollon verkkokaupassa voi maksaa verkkopankissa, sekä Visa- ja MasterCard -korteilla. Bussiliput -mobiilisovelluksessa voi maksaa MobilePay -mobiilimaksulla sekä Visa- ja MasterCard -korteilla.

Useimmissa busseissa maksuvälineenä käy käteinen. Muiden maksuvälineiden kelpoisuus vaihtelee bussiyrityksittäin.

Käytännöt voivat vaihdella bussiyrityksittäin.

Voit pyytää kuittia soittamalla Matkapalvelujen palautenumeroon 020 331 222 (ma-pe klo 8-16). Puhelun hinta on 8,4 snt/min. Voit pyytää kuittia myös sähköpostitse osoitteesta matkapalvelut.palautteet(at)matkahuolto.fi.

Löydät lastenlipun hinnan ja ikärajan aikatauluhausta. Lastenlipun ikärajatiedon saa näkyville, kun painaa lastenlipun hinnan vieressä olevaa pyöreää i-painiketta.

Kaikki kotimaan bussiliput sisältävät 10 % arvonlisäveron ja veron määrä näkyy Matkahuollosta saamassasi ostokuitissa.

Aikatauluhausta löytyvät lähtökohtaisesti kaikki