Hyppää sisältöön
HenkilöilleYrityksillePalvelupisteet
PakettipalvelutMatkapalvelutLiikennöitsijäpalvelutMyyntiAsiakaspalveluMissä minun pakettini on?
Kirjaudu

Vaaralliset aineet

Sopimusasiakkaanamme voit lähettää kauttamme myös joitakin vaarallisiksi luokiteltuja aineita. Vaarallisten aineiden kuljettaminen edellyttää, että kuljettamisesta on sovittu erikseen Matkahuollon kanssa. Vaarallisella aineella tarkoitetaan ainetta tai esinettä, joka räjähdys-, palo- tai säteilyvaarallisuutensa, myrkyllisyytensä, syttyvyytensä, syövyttävyytensä taikka muun sellaisen ominaisuutensa takia saattaa aiheuttaa vahinkoa ihmisille, ympäristölle tai omaisuudelle. Esimerkiksi monet tutut tuotteet, kuten kynsi- ja hiuslakat, aerosolit, maalit, akut sekä metsästysaseiden patruunat luokitellaan vaarallisiksi aineiksi.  Vaarallisten aineiden kotimaan tiekuljetuksissa noudatetaan VAK-lainsäädäntöä. Lisäksi Matkahuollolla on vaarallisten aineiden kuljetuksille omia ehtoja ja luokkakohtaisia rajoituksia. Kuluttaja-asiakkaat eivät voi lähettää vaarallisia aineita sisältäviä lähetyksiä Matkahuollon kautta.  

Vaarallisten aineiden lähettäminen 

Matkahuolto kuljettaa vaarallisia aineita VAK- ja LQ-lähetyksinä.  VAK-lisäpalvelullisia lähetyksiä voi lähettää vain perille kuljetettuina Kotijakelu- ja Jakopakettilähetyksinä. Lisäksi VAK-lähetyksellä on oltava erillinen noutokuljetus, tai lähetys on toimitettava VAK-lähetyksiä vastaanottavaan Matkahuollon yrityspisteeseen. Sallitut luokat ja rajoitukset ovat esitetty kohdassa VAK-lähetysten luokkakohtaiset rajoitukset. LQ-lisäpalvelullisia lähetyksiä (lukuun ottamatta luokituskoodin 1.4S räjähteitä) voi sen sijaan lähettää myös pakettipisteisiin ja lähestulkoon kaikkiin pakettiautomaatteihin. LQ-lisäpalvelu on liitettävissä Lähellä-paketti-, Pikapaketti-, Asiakaspalautus-, Kotijakelu- ja Jakopakettilähetyksiin. LQ-lähetyksen lähettämisestä lisää kohdassa Lähettäminen rajoitettuna määrinä (LQ-lähetys). 

Lähettäjän vastuut 

Lähettäjänä vastaat, että aineiden luokitus, pakkaus ja pakkausmerkinnät, kuljetuksen suorittamista varten annetut tiedot sekä kuljetusasiakirjat ovat vaarallisten aineiden kuljetusta koskevien säädösten ja määräysten mukaiset. Lainsäädännön tai Matkahuollon ehtojen vastaista lähetystä ei voida ottaa kuljetettavaksi eikä kuljettaa perille. Lähettäjänä vastaat myös ehtojen vastaisella toiminnalla aiheuttamastasi vahingosta, kuten ylimääräisistä käsittelykuluista. 

VAK-lähetyksen lähettäminen 

  • Varmista ensin, että Matkahuolto kuljettaa kyseistä ainetta VAK-lähetyksenä ja ettei luokkakohtaiset rajoitukset ylity (kts. VAK-lähetysten luokkakohtaiset rajoitukset). 

  • VAK-lähetyksellä tulee aina olla Vaarallinen aine-lisäpalvelu. 

  • Luokituskoodin 1.4S räjähteillä, kuten patruunoilla, tulee aina olla Henkilökohtaisesti luovutettava-lisäpalvelu. 

  • VAK-lähetyksiä voi lähettää vain perille kuljetettuna Kotijakelu- ja Jakopakettilähetyksinä. 

  • Vaaralliset aineet on pakattava hyvälaatuisiin pakkauksiin. 

    • Pakkausten on oltava riittävän vahvoja kestämään tavanomaisen kuljetuksen rasitukset. 

    • Pakkaukset on valmistettava ja suljettava siten, ettei lähetysvalmiin pakkauksen sisällöstä voi päästä mitään ulos tavanomaisissa kuljetusolosuhteissa. 

    • Pakkaustekniset vaatimukset ovat määritetty tarkemmin Traficomin määräyksessä Vaarallisten aineiden kuljetus tiellä. 

    • Akut on pakattava jäykkiin ulkopakkauksiin. Katso Akkujen kuljetusohje 

  • Paketissa tulee olla VAK-lainsäädännön mukaiset merkinnät, kuten varoituslipuke/-lipukkeet, aineen UN-tunnus ja räjähteiden osalta aineen virallinen nimi. 

    • Tarvittaessa kolliin on lisättävä myös suuntaa osoittavat nuolet, kuten pakkausyhdistelmiin, joissa sisäpakkaukset sisältävät nesteitä. Suuntaa osoittavien nuolten käytöstä on määrätty tarkemmin Traficomin määräyksessä. 

  • VAK-lähetyksen kollin paino saa olla enintään 35 kiloa. Aineen luokkakohtainen rajoitus ei saa kuitenkaan ylittyä. 

  • VAK-lähetyksestä tulee välittää Matkahuollolle lähetystä ja vaarallista ainetta koskevat tiedot lähetyksen EDI-sanomalla:  

  • VAK-lähetyksen tallentaminen onnistuu myös Paketit Yritysportaalissamme, jolloin ohjelma pyytää kaikki pakolliset lähetystä koskevat tiedot. 

  • Vaarallisia aineita sisältävän lähetyksen lähettämisessä käytetään Matkahuollon hyväksymiä osoitekortteja.  

  • Osoitekortissa tulee ilmoittaa seuraavat vaarallista ainetta koskevat tiedot. 

    • Vaarallisen aineen YK-numero, jota edeltää kirjaimet ”UN”. 

    • Aineen tai esineen virallinen nimi täydennettynä tarvittaessa teknisellä nimellä. Tekninen nimi on annettava suluissa. 

    • Varoituslipukkeen numero. Jos annettu useampi varoituslipukkeen numero, ensimmäisen numeron jälkeiset numerot merkittävä sulkuihin. Poikkeuksena edellä mainittuun ovat luokituskoodin 1.4S räjähteet, joiden osalta annetaan luokituskoodi ja sekä aineet UN 3090, 3091, 3480 ja 3481, joiden osalta annetaan luokan numero ”9”. 

    • Pakkausryhmä, jos se on aineelle määritetty. 

    • Paketin paino ja kollien lukumäärä. Luokituskoodin 1.4S räjähteiden osalta myös räjähdysaineen nettomassa. 

    • Mahdollinen erityismääräys, joka vapauttaa aineen tai esineen muista VAK-määräyksistä. 

  • VAK-lähetyksiä ei saa jättää pakettipisteisiin eikä -automaatteihin noudettavaksi vaan VAK-lähetyksille on tilattava erillinen noutokuljetus tai toimitettava osoitekortilla varustettu lähetys VAK-lähetyksiä vastaanottavaan Matkahuollon yrityspisteeseen. 

  • Noutokuljetusta varten kuljettajalle tulee antaa VAK-lähetyksestä erillinen kuljetusasiakirja, jonka saat tulostettua mm. Paketit Yritysportaalistamme. Kuljetusasiakirjan tulee sisältää kaikki kuljetusta varten tarvittavat lakisääteiset tiedot lähetyksestä. 

 VAK-lähetysten luokkakohtaiset rajoitukset 

Matkahuolto kuljettaa vain alla mainittuja vaarallisia aineita VAK-lähetyksinä. Huomioi myös lähetyksen koolle asetetut rajoitukset. Mikäli sinulla on tarve lähettää luokkakohtaisia rajoituksia suurempia määriä vaarallisia aineita, ne tulee jakaa useaksi eri lähetykseksi siten, että lähetyskohtaisia enimmäismääriä ei ylitetä. 

Luokka 1/Luokituskoodi 1.4S: Räjähteet 

Voit lähettää kauttamme luokan 1 luokituskoodin 1.4S räjähteitä. Räjähdysaineen nettomassa saa olla enintään 20 kg lähetystä kohti. Emme kuljeta muita räjähteitä. Luokituskoodin 1.4S räjähteitä ovat mm. ampuma-aseiden patruunat, joissa ei ole räjähtävää luotia ja käsiaseiden patruunat. Luokituskoodin 1.4S räjähteillä tulee aina olla Henkilökohtaisesti luovutettava-lisäpalvelu. 

Luokka 2: Kaasut 

Voit lähettää kauttamme luokan 2 muita kuin myrkyllisiä kaasuja enintään 60 kg lähetystä kohti. Myrkyllisten kaasujen (ryhmät T, TF, TC, TO, TFC, TOC) kuljetus on kielletty. Kaasuihin kuuluvat esimerkiksi aerosolit (hiuslakat, deodorantit, spraymaalit, autokemikaalit), kaasupatruunat, pienet kaasuastiat, sammuttimet, paineistetut sukelluspullot ja hitsauksessa käytettävät suojakaasut ja palavat kaasut. 

Luokka 3: Palavat nesteet 

Voit lähettää kauttamme luokan 3 pakkausryhmän II ja III aineita enintään 100 litraa lähetystä kohti, josta määrästä pakkausryhmään II kuuluvia palavia nesteitä saa olla lähetyksessä enintään 60 litraa. Palavien nesteiden, joiden kollit on varustettu luokan 3 varoituslipukkeiden lisäksi lipukkeella 6.1 tai 8, kuljetus on kielletty. Palaviin nesteisiin kuuluvat esimerkiksi maalit, lakat, ohenteet, liuottimet, liimat, parfyymituotteet, öljytisleet, bensiini ja etanolipohjaiset tuulilasinpesunesteet. 

Luokka 4.1: Helposti syttyvät kiinteät aineet, itsereaktiiviset aineet, polymeroituvat aineet ja epäherkistetyt kiinteät räjähdysaineet 

Voit lähettää kauttamme luokan 4.1 aineita sisältäviä kolleja enintään 50 kg lähetystä kohti. Luokan 4.1 aineet, jotka vaativat myös muita varoituslipukkeita kuin 4.1, kuljetus on kielletty. 

Esimerkiksi tulitikut kuuluvat luokkaan 4.1. 

Luokka 6.1: Myrkylliset aineet 

Voit lähettää kauttamme luokan 6.1 vähäistä vaaraa aiheuttavia pakkausryhmään III kuuluvia aineita enintään 20 kg lähetystä kohti. Tähän luokkaan kuuluu esimerkiksi desinfiointiaineita ja torjunta-aineita. Luokan 6.2 tartuntavaarallisia aineita emme kuljeta. 

  • Poikkeuksena ovat laboratorionäytteet, jotka luokitellaan YK-numeroon UN 3373. 

  • Virallinen nimi on BIOLOGINEN AINE, KATEGORIA B. 

    • Pakkaaminen tehdään Traficomin määräyksen pakkaustavan P650 mukaisesti.  

Luokka 8: Syövyttävät aineet 

Voit lähettää kauttamme luokan 8 vähäistä vaaraa aiheuttavia pakkausryhmään III kuuluvia syövyttäviä aineita enintään 20 kg lähetystä kohti. Luokkaan 8 kuuluvat esimerkiksi hapotetut akut ja vahvat puhdistusaineet. 

Luokka 9: Muut vaaralliset aineet ja esineet 

Voit lähettää kauttamme luokan 9 aineita ja esineitä enintään 50 kg lähetystä kohti. Luokkaan 9 kuuluvat esimerkiksi litiumakut.  

Emme kuljeta ollenkaan seuraaviin luokkiin kuuluvia aineita: 

  • Luokka 1 (paitsi 1.4S) 

  • Luokan 2 aineista myrkylliset kaasut 

  • Luokka 4.2 Helposti itsestään syttyvät aineet 

  • Luokka 4.3 Aineet, jotka veden kanssa kosketukseen joutuessaan kehittävät palavia kaasuja 

  • Luokka 5.1 Hapettavat aineet 

  • Luokka 5.2 Orgaaniset peroksidit 

  • Luokka 6.2 Tartuntavaaralliset aineet 

  • Luokka 7 Radioaktiiviset aineet 

Lähettäminen rajoitettuna määrinä (LQ-lähetys) 

Rajoitettuina määrinä (LQ, Limited Quantities) lähetettäessä vaarallinen aine pakataan pienempiin sisäpakkausyksiköihin. Tämä mahdollistaa myös joidenkin muutoin kuljetukseen kiellettyjen vaarallisten aineiden lähettämisen kauttamme.  

Huomioi, että monia vaarallisia aineita ei kuitenkaan voi lähettää rajoitettuna määrinä. Rajoitetun määrän käyttömahdollisuuden voit tarkastaa ainekohtaisesti esimerkiksi Traficomin VAK-haun sarakkeesta Rajoitetut määrät (7a). Sarakkeessa (7a) on esitetty rajoitettuina määrinä kuljetettavien vaarallisten aineiden rajoitettujen määrien enimmäismäärät sisäpakkausta tai esinettä kohti. Lisäksi Matkahuolto voi asettaa omia rajoituksia tiettyjen aineiden rajoitettuna määrinä lähettämiselle. 

Rajoitettuna määrinä lähetettäessä vaaralliset aineet on pakattava sopiviin ulkopakkauksiin sijoitettuihin sisäpakkauksiin. Välipakkauksia saa käyttää. Pakkausten on oltava riittävän vahvoja kestämään tavanomaisen kuljetuksen rasitukset. Pakkaukset on valmistettava ja suljettava siten, ettei lähetysvalmiin pakkauksen sisällöstä voi päästä mitään ulos tavanomaisissa kuljetusolosuhteissa. Vaarallisuusluokkaan 1.4 kuuluvien yhteensopivuusryhmän S esineiden (esim. patruunat) osalta on täytettävä Traficomin määräyksen Vaarallisten aineiden kuljetus tiellä luvun 4.1.5 määräykset. Luokan 8 pakkausryhmän II nestemäiset aineet lasisissa, posliinisissa tai keraamisissa sisäpakkauksissa on pakattava sopivaan jäykkään välipakkaukseen. Sisäpakkauksen käyttö ei ole välttämätöntä kuljettaessa esineitä, kuten aerosoleja tai pieniä, kaasua sisältäviä astioita.  

LQ-lähetyksen kollin kokonaisbruttomassa saa olla enintään 30 kg. Alustojen, joissa käytetään kutiste- tai kiristekalvoa, kokonaisbruttomassa saa olla enintään 20 kg. 

Rajoitetuissa määrin vaarallisia aineita sisältävän kollin yhdelle sivulle tulee kiinnittää alla oleva LQ-lipuke.

Tarvittaessa kolliin on lisättävä myös suuntaa osoittavat nuolet, kuten pakkausyhdistelmiin, joissa sisäpakkaukset sisältävät nesteitä. Suuntaa osoittavien nuolten käytöstä on määrätty tarkemmin Traficomin määräyksessä. 

LQ-lähetyksellä tulee aina olla LQ Rajoitettu määrä-lisäpalvelu. Luokituskoodin 1.4S räjähteillä, kuten patruunoilla, tulee aina olla Henkilökohtaisesti luovutettava-lisäpalvelu eikä niitä saa lähettää pakettipisteisiin eikä -automaatteihin. 

LQ-lähetyksen EDI-sanomalla tulee ilmoittaa vaarallisen aineen bruttomassa jäljitettävällä tavalla. Lisäksi osoitekortissa tulee ilmoittaa vaarallisen aineen bruttomassa, esimerkiksi: ”Vaarallisia aineita rajoitettuina määrinä 5 kg”. 

LQ-lähetyksen tallentaminen onnistuu myös Paketit Yritysportaalissamme, jolloin ohjelma pyytää kaikki pakolliset lähetystä koskevat tiedot. 

 

HenkilöilleYrityksille

Pakettipalvelut

Tule asiakkaaksemmePalvelut verkkokaupoille Pakettipalvelut kotimaahan Pakettipalvelut ulkomaillePakettipalvelut Suomeen - InternationalKirjaudu Paketit Yritysportaaliin

Sosiaalinen media