Hyppää sisältöön
HenkilöilleYrityksillePalvelupisteet
PakettipalvelutMatkapalvelutLiikennöitsijäpalvelutMyyntiAsiakaspalveluMissä minun pakettini on?
Kirjaudu

Kuljetusehdot ja ohjeet kotimaan kuljetuksissa sopimusasiakkaille

Matkahuolto noudattaa pakettien kuljetuksissa Tiekuljetussopimuslakia, yleisiä kuljetusehtoja ja tuote-ehtoja, joissa kerrotaan lähettäjän, rahdinkuljettajan ja vastaanottajan oikeudet, vastuut ja velvollisuudet.

Sopimusasiakkaiden kotimaan yleiset kuljetusehdot 4.9.2023 alkaen

Sopimusasiakkaiden kotimaan pakettipalveluiden tuote-ehdot 1.3.2024 alkaen

Katso myös ehdot ulkomaan kuljetuksissa

Matkahuollon vastuu mahdollisista vahinkotapauksista määräytyy Tiekuljetussopimuslain ja Matkahuollon yleisten kuljetusehtojen perusteella. Ilmoita kuljetusvahingosta.

Arkisto

Ohjeet

Vaarallisten aineiden kuljettamista säädellään mm. laissa vaarallisen aineen kuljetuksesta, vaarallisten aineiden tiekuljetusta koskevassa asetuksessa sekä Traficomin määräyksissä. Lähettäjä on vastuussa siitä, että lähetetty aine tai esine, sen pakkaus ja pakkausmerkinnät sekä osoitekorttimerkinnät vastaavat lakia ja asetuksia.

Matkahuolto kuljettaa vaaralliseksi luokiteltuja aineita rajoitetuissa määrin erillisen ohjeistuksen mukaisesti. Vaarallisten aineiden kuljettaminen edellyttää, että kuljettamisesta on sovittu erikseen Matkahuollon kanssa ja että sopimusasiakas käyttää VAK- tai LQ-lisäpalveluita.

Lue ohjeet ja ehdot vaarallisten aineiden lähettämiseen.

Katso myös akkujen kuljetusohje.

Elävien ja kuolleiden eläinten kuljettamiseen liittyy erityisehtoja.

Manner-Suomesta Ahvenanmaalle ja Ahvenanmaalta Manner-Suomeen lähetettävistä paketeista veloitetaan lähetyskohtainen lauttalisä.

Lähetettäessä rahtia Manner-Suomesta Ahvenanmaalle lähetykset on tulliselvitettävä. Tulliselvityksen yhteydessä maksetaan arvonlisävero ja mahdolliset tullimaksut. Suosittelemme suorittamaan tullauksen ja maksut Tullin sähköisen tullauspalvelun kautta.

Lähettävä yritys voi tehdä tulliselvityksen vastaanottajan puolesta, jos sillä on käytössä verorajanumero ja vastaanottaja on muu kuin alv-rekisteröity yritys. Sillä, kumpi osapuoli tekee tullauksen, on vaikutusta laskutukseen (alv-maksulla vai ilman) ja osoitekorttiin vaadittaviin merkintöihin.

Lähettäjänä yksityisasiakas, yhteisö tai yritys, jolla ei ole verorajanumeroa käytössä

Jos lähettävällä asiakkaalla ei ole verorajanumeroa käytössä, jää tullauksen tekeminen vastaanottajan vastuulle. Tullauksen yhteydessä vastaanottaja suorittaa mahdollisten tullimaksujen lisäksi alv-maksun. Kun tullaus on suoritettu, lähetys luovutetaan Matkahuollon palvelupisteestä vastaanottajalle tullauspalvelusta saatua tositetta vastaan. Jos kyseessä on perille jaettava lähetys, lähettää vastaanottaja tositteen Matkahuollon toimipisteelle (Maarianhamina) sähköpostin liitteenä. Tämän jälkeen lähetys voidaan jakaa vastaanottajan osoitteeseen.

Huomioitavaa, kun tulliselvityksen tekee vastaanottaja:

  • Lähettäjä laskuttaa vastaanottajaa arvonlisäverottomasti

Lähettäjänä yritys, jolla on käytössä verorajanumero

Jos lähettävällä asiakkaalla on käytössä verorajanumero ja vastaanottaja on yksityishenkilö tai muu alv-rekisteröitymätön toimija, voi lähettäjä tehdä tulliselvityksen ja maksaa alv-suorituksen vastaanottajan puolesta. Jos vastaanottaja on alv-rekisteröity toimija, ei lähettäjä voi käyttää verorajanumeroa tulliselvityksen tekemiseen. Tulliselvityksen tekeminen jää tässä tapauksessa vastaanottajan vastuulle.

Huomioitavaa lähettäjän hoitaessa tulliselvityksen maksuineen vastaanottajan puolesta:

  • Lähettäjä laskuttaa lähetyksen arovonlisäverollisena.

  • Osoitekorttiin on merkittävä lähettäjän verorajanumero ja y-tunnus. Verorajanumero toimii Matkahuollon palvelupisteellä merkkinä siitä, että lähetyksen voi luovuttaa asiakkaalle ilman tositetta tullauksesta.

  • Lähettäjän on ilmoitettava vastaanottajalle, että lähetyksen tullaus maksuineen on hoidettu. Tämä on tärkeää, koska saapumisilmoituksessa kehotetaan vastaanottajaa tarvittaessa suorittamaan tullaus Tullin sähköisen tullauspalvelun kautta. Ilman erillistä ilmoitusta on riski, että vastaanottaja maksaa tullimaksut ja arvonlisäverot, vaikka lähettäjä on jo hoitanut maksut. Jos vastaanottaja tekee ylimääräisen tullauksen, on hänen sovittava ylimääräisten maksujen hyvittämisestä lähettäjän kanssa.

HenkilöilleYrityksille

Pakettipalvelut

Tule asiakkaaksemmePalvelut verkkokaupoille Pakettipalvelut kotimaahan Pakettipalvelut ulkomaillePakettipalvelut Suomeen - InternationalKirjaudu Paketit Yritysportaaliin

Sosiaalinen media