Hyppää sisältöön
Matkahuolto
HenkilöilleYrityksillePalvelupisteet
MatkustajatPaketitUsein kysyttyäAsiakaspalveluBlogi
Kirjaudu

Eläinkuljetukset

Matkahuolto ei kuljeta eläviä eläimiä. Kissat ja koirat voivat matkustaa bussissa saattajan kanssa.

Poikkeuksena voidaan kuljettaa:

 • syöttinä käytettäviä eläviä hyönteisiä, toukkia ja matoja sekä

 • ravustuskauden aikana eläviä rapuja.

Elävät eläimet lähetetään aina Pikapakettina. Lähettäjän on pakatessaan turvattava niiden elinolosuhteet kuljetusta silmällä pitäen. Pakkaus on suljettava siten, että eläimet eivät pääse kuljetuksen aikana vapaaksi. Pakkauksen päälle ja osoitekortin sisältökohtaan on merkittävä aina selkeästi: eläviä eläimiä + lajin nimi.

Eläinperäisten näytteiden, kuolleiden pieneläinten ja eläinten nahkojen lähettäminen

Tätä ohjetta noudatetaan kaikkien eläinperäisten näytteiden ja kuolleiden pieneläinten lähetyksissä Ruokavirastoon, Luonnonvarakeskukselle ja Eläinlääketieteelliseen tiedekuntaan tai muille tahoille, jotka ottavat vastaan esim. nahkoja.

Eläinperäiset näytteet (esim. elinnäytteet, nahkat, ulostenäytteet ja verinäytteet) voidaan lähettää Matkahuollon kautta, jos kyseessä on:

 • eläinperäinen näyte - vapautettu -luokkaan kuuluvat näytteet

 • UN 3373 BIOLOGINEN AINE, KATEGORIA B -luokkaan kuuluvia näytteitä.

Luonnonvarakeskukselle lähetettävät metsästys- ja riistaeläinnäytteet kuuluvat eläinperäinen näyte –vapautettu-kategoriaan eivätkä ole VAK-määräysten alaisia. Luonnonvarakeskukselle lähetettävät eläinten osat kuuluvat myös vapautettuun kategoriaan.

Lähetykset lähetetään aina Pikapaketteina Matkahuollon omista toimipaikoista ja asiamiespisteistämme. Lähettäjä voi toimia rahdin maksajana. Kun vastaanottaja on Luonnonvarakeskus, maksaa vastaanottaja näytteen lähetyskulut. Kun vastaanottaja on Ruokavirasto, lähettäjä on lähetyskulujen maksaja, ellei muuta ole ohjeistettu tai sovittu. Esimerkiksi villieläinnäytteiden lähettämisestä on omat ohjeensa, ja Ruokavirasto maksaa etukäteen sovittujen näytteiden lähetyskulut. Lisätietoja tuotantoeläin-, harraste-eläin- ja villieläinnäytteiden lähettämisestä Ruokaviraston internetsivuilla. Kun vastaanottaja on Eläinlääketieteellinen tiedekunta, maksaa lähettäjä lähetyskulut.

Ruokaviraston pakettiin liitetään lähete, jollainen on saatavilla Ruokaviraston internetsivuilla (https://www.ruokavirasto.fi/ ). Tuotanto- ja harraste-eläinten sekä luonnonvaraisten eläinten näytteille on omat lähetteensä, joihin täytetään tarvittavat tiedot.

Näytteet lähetetään alkuviikon aikana (ma-to), jotta ne ehtivät perille vastaanottajalle ennen viikonloppua.

Pakkaaminen

Näytteiden pakkauksessa ja merkinnöissä tulee noudattaa kyseisen vaarallisen aineen vaarallisuusluokan ja kategorian B ohjeita ja määräyksiä. Näytteen lähettäjä vastaa näytteen luokittelusta. Tarvittaessa näytteen luokittelussa auttaa vastaanottajan asiantuntija.

Jätesäkissä, saavissa tai pelkässä pahvilaatikossa oleva kuollut eläin tai eläinnäyte ei kelpaa kuljetukseen. Mikäli pakkausohjetta ei ole noudatettu, niin lähetystä ei oteta kuljetettavaksi, ennen kuin se on pakattu ohjeen mukaisesti.

Ruokavirasto

Näytteiden annetaan jäähtyä (mieluiten +1 - +5 asteeseen) ennen pakkaamista, mutta niitä ei kannata pakastaa, ellei säilytysaika veny pitkäksi. Pakastetutkin näytteet kelpaavat tutkimuksiin.

Ruokaviraston pakkausohjeet: https://www.ruokavirasto.fi/laboratoriopalvelut/elaintautitutkimukset/pakkausohjeet/

Luonnonvarakeskus

Näytteet tulee kuljettaa pakkauksessa, joka estää kaikki mahdolliset vuodot ja on merkitty tekstillä ”Eläinperäinen näyte – vapautettu”. Pakkausohjeet löytyvät Luonnonvarakeskuksen saatekirjeestä. Luonnonvarakeskuksen riistalaboratorio ottaa näytteet vastaan mieluiten pakastettuina.

Eläinperäinen näyte - vapautettu

Eläin kääritään ensin runsaaseen (sanomalehti)paperiin, joka imee mahdollisesti valuvat nesteet. Paperikäärö pakataan ehjään muovipussiin ja lopuksi tukevaan laatikkoon. Täyteaineeksi laatikkoon laitetaan lisää paperia. Laatikko teipataan hyvin kiinni. Pussiin voi laittaa kylmävaraajia näytteen säilymisen parantamiseksi.

Laatikkoon kirjoitetaan: "Eläinperäinen näyte - vapautettu"

UN 3373 BIOLOGINEN AINE, KATEGORIA B

 • Pakkaustapa on P650 ja se koostuu kolmesta osasta:

  • primaariastiasta

  • sekundaaripakkauksesta

  • ulkopakkauksesta.

Laatikkoon kirjoitetaan: "UN 3373 BIOLOGINEN AINE, KATEGORIA B"

Laatikossa on oltava myös UN 3373 lipuke:

Eläinkuljetuksista saa lisätietoja seuraavista osoitteista:

Lähetä paketti kotimaahan ja ulkomaille

Hinnat alkaen 5,50 € kotimaassa ja ulkomaille alkaen 9,90 €
Lähetä

Seuraa pakettia

Täytä kenttään lähetystunnus.
Hae

Sarjapaketti

Ostamalla sarjapaketin saat kerralla kymmenen lähetystä.
Osta sarjapakettiLähetä sarjapaketti
HenkilöilleYrityksille

Matkustajat

BussiaikataulutBussiliput ja matkakortitTutustu ja lataa äppiReittiopasHinnat ja alennuksetOhjeet ja ehdot matkustajille

Sosiaalinen media

Matkahuolto
Paremmin perillä