Hyppää sisältöön
HenkilöilleYrityksillePalvelupisteet
MatkustajatPaketitUsein kysyttyäAsiakaspalvelu
Kirjaudu

E-handlarens Tjänster

Tjänster för registrerade konsumenter

Matkahuolto utvecklar kundupplevelsen för konsumenter och gör det lättare att uträtta ärenden med hjälp av tjänster för registrerade kunder. Läs mer. Tjänsterna utvecklas kontinuerligt. Uppmana dina kunder att registrera sig som kunder hos Matkahuolto här!

Matkahuoltos paketapp Paketit är mycket mer än bara en app för spårning av paket

Den hjälper konsument och underlättar vardagen. Med hjälp av appen kan man hantera alla sina Matkahuolto-paket i samma app, enkelt skicka paket i hela Finland och utomlands eller till exempel beställa hemleverans av sitt paket. Läs mer

Läs alla apptips och lär dig att använda paketappen

Anvisning för kommunikation om leveranssätt i en webbutik

Försäkra dig om att dina kunder hittar Matkahuoltos leveranssätt i din webbutik
Läs anvisningarna som beskriver hur du kan kommunicera om Matkahuoltos olika leveranssätt i din webbutik så att kunderna lätt hittar dem.

Att redogöra för leveranssätten på ett ändamålsenligt sätt i webbutiken och köpkorgen hjälper kunderna i din webbutik i samband med köp och förbättrar webbutikens pålitlighet.
När informationen har angetts på rätt sätt, är det lättare för köparen att jämföra och välja det leveranssätt som passar bäst.

I anvisningen kan du välja färdiga texter som beskriver leveranssätten. Ikonerna som hör ihop med respektive text kan enkelt hämtas från vår materialbank.

Anvisningar och texter om leveranssätt i materialbanken

Hämta anvisningar för kommunikation om leveranssätt i webbutiker samt ikoner för leveranssätt för att underlätta dina kunders val.

Gå till materialbanken

Integrerad näthandelslösning

Matkahuoltos Pakettjänster finns färdigt integrerade med flera näthandelsprogram. Kunderna kan alltså i samband med beställningen välja var de vill hämta sitt paket. Du kan också skriva ut alla adresskort som behövs för pakettransporten direkt ur programmet.

Transportadministrativa system (TA-system)

nShift Delivery

Aloita kokeilu tästä

Gränssnitt

Alla näthandelsprogram kan kopplas direkt till Matkahuoltos datasystem med hjälp av ett XML-gränssnitt.

Alla näthandelsprogram kan kopplas direkt till Matkahuoltos datasystem med hjälp av ett XML-gränssnitt.

XML-gränssnittet består i praktiken av en enkel XML-begäran, som besvaras i XML-format. Begäran skickas (POST) med https-protokoll till kontaktadressen. Som svar på en mottagen begäran får kunden en XML-fil som innehåller förutom själva svaret även ett adresskort som pdf-dokument. Pdf-filen ska skrivas ut och fogas till försändelsen.

XML-begäran har en bestämd form, men den innehåller flera frivilliga fält. Https-protokollet är det enda möjliga alternativet, eftersom tjänsten inte godkänner en oskyddad http-begäran.

Teknisk beskrivning av gränssnittet

Ladda teknisk beskrivning av gränssnittet

Teknisk beskrivning av serviceställen

Ladda teknisk beskrivning av serviceställen

Spårningsuppgifter

Mottagaren kan spåra en försändelse via spårningen av försändelser på Matkahuoltos webbplats. Spårningsuppgifterna kan också visas på webbutikens webbplats utifrån spårningsuppgifter som förmedlats av Matkahuolto.

Teknisk beskrivning av spårningsuppgifter

Exempelfiler

För att underlätta ibruktagningen erbjuder Matkahuolto exempelkoder på några av de vanligaste webbprogrammeringsspråken. Exempelkoderna kan användas fritt för både personliga och kommersiella system. De kan användas antingen som sådana eller i bearbetad form, men på eget ansvar. Vänligen observera att exempelkodernas funktionssäkerhet inte har testats i alla förhållanden.

Php: matkahuolto_php.zip

C#: matkahuolto_cs.zip

Java: matkahuolto_java.zip

Ruby: matkahuolto_ruby.zip

Testning och ibruktagning

Gränssnittet kan testas i en testmiljö på Matkahuoltos servrar. Då kunderna skickar en begäran till testmiljön får de ett svar i korrekt form. I testmiljön behandlas inga försändelser. Då man vill ta i bruk gränssnittet går det enkelt bara genom att byta kontaktadress.

Kund-ID och tekniskt stöd

För testning och ibruktagning av gränssnittet behöver du ett avgiftsfritt kund-ID som du kan beställa per e-post på adressen verkkokauppapalvelut@matkahuolto.fi.

Vårt tekniska stöd hjälper dig i alla frågor du har om kundanslutningen och XML-gränssnittet. E-postadressen är verkkokauppapalvelut@matkahuolto.fi.

HenkilöilleYrityksille

Matkustajat

BussiaikataulutBussiliput ja matkakortitLataa Reitit ja Liput -sovellusReittiopasHinnat ja alennuksetOhjeet ja ehdot matkustajille

Sosiaalinen media