Hyppää sisältöön
HenkilöilleYrityksillePalvelupisteet
MatkustajatPaketitUsein kysyttyäAsiakaspalvelu
Kirjaudu

Katkesiko ketju? Haluamme julkista kritiikkiä Reitit ja Liput -sovelluksesta ja sen kautta ostetuista matkaketjuista

15.6.2021

Haluamme asiakkaidemme kertovan Reitit ja Liput -sovellukseen sekä sen kautta ostettuihin matkaketjuihin liittyvistä ongelmista ja kehitysideoista julkisesti “Katkesiko ketju” -kampanjassa.

Julkaisimme viime keväänä maailman ensimmäisen maanlaajuisen matkaketjuratkaisun, Reitit ja Liput -sovelluksen. Siitä on rakentumassa ensimmäinen valtakunnallinen, eri joukkoliikennemuodot yhdistävä ja osoitteesta osoitteeseen reitittävä sovellus, josta voi ostaa myös liput eri matkaosuuksille.

Tuore asiakaskyselymme kuitenkin osoitti, ettei Reitit ja Liput -sovellus ja sen kautta saatavilla olevat matkaketjut tarjoa vielä erinomaista asiakaskokemusta.

Nyt matkaketjuverkoston laajenemisvaiheessa haluamme kuunnella teitä asiakkaita ja käydä vuoropuhelua, jotta saatte jatkossa asiakaskeskeisesti rakennetun kokemuksen ja voitte nauttia matkaketjuista vaivattomasti.

Mitä ovat matkaketjut?

Yksinkertaisimmillaan matkaketju on matkustusmuoto, jossa teet matkan, johon sisältyy useita eri kulkuvälineitä.

Julkisen liikenteen käyttöön voi kuitenkin liittyä erilaisia ongelmia

 • Käytössä olevien vaihtoehtojen kartoittaminen voi olla vaikeaa

 • Reitin kartoittaminen osoitteesta osoitteeseen voi olla vaikeaa: usein tarjolla on vain pysäkiltä pysäkille -info

 • Pysäkille löytäminen voi olla vaikeaa

 • Monen eri kulkuvälineen yhdistelmällä liikuttaessa kaikkien lippujen ostaminen on vaikeaa

 • Sähköpostiin toimitetut liput on vaikeita löytää ja hallita

 • Google Maps auttaa navigoimaan, mutta et voi ostaa sitä kautta kaikkia lippuja

Reitit ja Liput sovellus helpottaa matkaketjujen suunnittelua ja lippujen ostoa

Sen sijaan, että suunnittelet matkan perinteiseen tapaan pysäkiltä pysäkille, Reitit ja Liput -sovelluksen avulla voit parhaimmillaan löytää reitit ovelta ovelle ja ostaa kaikki liput kerralla. Sovellus auttaa navigoimaan myös kävelyosuudet.

Matkaketjuverkosto ei ole vielä täydellinen, mutta kasvamassa kaksinkertaiseksi

Tällä hetkellä vasta noin 1,5 miljoonaa suomalaista asuu alueella, jonka lähtö- ja päätepisteissä voi ketjuttaa kaikenlaisia joukkoliikenteen matkoja eli paikallis-, seutu- ja kaukoliikenteen matkoja. Näitä alueita ovat HSL:n alue, Riihimäki, Hämeenlinna, Savonlinna, Seinäjoki ja Kokkola, sekä Lappeenranta, joka liittyi verkostoon 14.6.2021

Suunnitelmien mukaan seuraavana verkostoon ollaan lanseeraamassa muun muassa Tampere, Turku, Lahti, Jyväskylä, Lappeenranta, Oulu ja Joensuu, jolloin edellä mainitut palvelut ovat jo kolmen miljoonan suomalaisen ulottuvilla.

Jos taas tarkastellaan pelkästään kaukoliikennettä, niin noin 3,8 miljoonaa suomalaista asuu jo nyt alueella, josta voi ketjuttaa kaukoliikenteen matkoja toisiinsa Matkahuollon bussiverkoston avulla.

Jos taas matkustat esimerkiksi HSL:n alueelta Puijon torniin, voit ketjuttaa lähtöalueella kaikenlaisia joukkoliikennematkoja ja lippuja, mutta kohdealueella Kuopiossa lippujen osalta päätepiste määräytyy sen mukaan, minne kaukoliikennebussit pysähtyvät.

Edellä kuvatussa tilanteessakin Reitit ja Liput -sovellus kyllä kertoo myös sen, kuinka paikallisliikenne vie sinut kaukoliikenteen pysäkiltä tornille, mutta lippua ei voi vielä ostaa sovelluksesta, koska kaupungeilla ja alueilla on erilaisia järjestelmiä, joita ei ole integroitu Matkahuollon järjestelmiin.

Matkahuollon tavoitteena on lisätä matkaketjuverkostoon bussiliikenteen lisäksi myös muita kulkuvälineitä lähitulevaisuudessa. Kesän aikana Reitit ja Liput -sovellukseen tullaan lisäämään mahdollisuus ostaa Saimaan Saaristoreitin ja Turunmaan saariston lauttojen, kuten Utö Expressin lippuja.

Ei ole helppoa?

Kuten varmasti huomasit, matkaketjut eivät ole aivan yksinkertainen juttu.

"Myönnämme rehdisti, että Reitit ja Liput -sovelluksen ja matkaketjujen asiakaskokemus ei ole vielä riittävän hyvällä tasolla", toteaa Matkahuollon matkustajapalveluiden johtaja Leila Lehtinen.

Tästä johtuen kutsumme Reitit ja Liput -sovelluksen käyttäjät raportoimaan sovellukseen liittyvistä ongelmista ja kehityskohteista julkisesti nonono.fi-sivustolle, jossa osallistumme dialogiin esiin nousevista aiheista.

Haluamme osallistaa teitä asiakkaita ja käydä avointa ja yhteisöllistä dialogia, koska uskomme, että se on tehokkain tapa edistää asioita ja luoda ymmärrystä molemmille osapuolille.

Katkesiko ketjusi -kampanja-aika on 15.6.–14.11.2021. Osallistu keskusteluun osoitteessa nonono.fi.

Jos sinulla ei vielä ole Reitit ja Liput -sovellusta, lataa se sovelluskaupastasi


app-store-icongoogle-play-download

Sovelluksen edut

 • Hae ja suunnitele matkasi osoitteesta osoitteeseen

 • Vertaile eri reittivaihtoehtoja ja

 • osta matkaliput eri matkaosuuksille yhdellä maksulla, kaukoliikenteen lisäksi myös lähi- ja paikallisliikenteeseen.

 • Selaile menneitä ja tulevia matkalippuja.

 • Maksa helposti ja nopeasti tallentamalla maksukorttitiedot. Voit myös tallentaa useamman eri kortin tiedot tai

 • maksaa Apple Pay:llä ja Google Pay:lla.

Sovellukseen lisätään jatkuvasti uusia ominaisuuksia, matkustusmuotoja ja kaupunkien paikallisliikennelippuja.

P.S. Kysyimme vastaavalla tavalla aiemmin avointa, kaunistelematonta kritiikkiä pakettipalveluistamme. Kurkkaa, mitä siitä seurasi.