Hyppää sisältöön
HenkilöilleYrityksillePalvelupisteet
MatkustajatPaketitUsein kysyttyäAsiakaspalvelu
Kirjaudu

Ota osaa Euroopan Liikkujan viikkoon – vaihda auto bussiin

Viivi Savelius
Vastuullisuuspäällikkö
16.9.2020

2,7 matkaa, 41 kilometriä ja tunti 13 minuuttia vuorokaudessa. Tältä näyttää suomalaisten keskimääräinen liikkuminen vuoden 2016 valtakunnallisen henkilöliikennetutkimuksen mukaan, mikä tehdään noin viiden vuoden välein. Yli puolet kaikista matkoista tehdään henkilöautolla – jo muutamien kilometrien matkoista lähtien. Tänään keskiviikkona 16.9. alkava Euroopan Liikkujan viikko on hyvä aika pohtia omia liikkumistottumuksiaan ja valita ympäristön kannalta kestävimpiä kulkumuotoja. Entäpä jos vaihtaisit henkilöauton joukkoliikenteeseen, jonka osuus kaikista matkoista on vain seitsemän prosenttia?

Valitsemalla esimerkiksi linja-auton vähennät henkilöautoilusta aiheutuneita päästöjä ja parannat ilmanlaatua. Vuonna 2018 Tilastokeskuksen mukaan henkilöautolla ajettiin keskimäärin 13 800 kilometriä vuodessa, mikä vastaa noin kahta tonnia hiilidioksidipäästöjä. Tämä muodostaa ison osan suomalaisen hiilijalanjäljestä – keskimääräinen hiilijalanjälki on yli kymmenen tonnia vuodessa. Linja-autolla matkatessa myös matka-ajan voi käyttää monella eri tavalla kuin auton ratissa. Voit valita itsellesi mielekästä tekemistä, kuten lukea, tehdä töitä tai vain rentoutua.

Matkaketjujen hyödyntäminen on yksi tapa helpottaa joukkoliikenteen käyttöä ja aikataulun suunnittelua. Matkahuollon lanseeraamassa Reittihaku ja Liput -sovelluksessa voi hakea joukkoliikenteeseen pohjautuvia reittejä ja ostaa valitsemalleen reitille matkaliput. Matkahuollon tavoitteena on tehdä sovelluksesta valtakunnallinen järjestelmä, joka sisältää kaikki joukkoliikennemuodot. Matkaketjujen muodostaminen voi tarkoittaa esimerkiksi joukkoliikenteen yhdistämistä kävelyyn tai pyöräilyyn, mikä taas edistää omaa terveyttä ja lisää päivittäistä liikunnan määrää.

Matkahuolto haastaa kokeilemaan matkustamista ilman henkilöautoa Euroopan Liikkujan viikon ajaksi ja pohtimaan, onko oman auton käyttäminen välttämätöntä. Jos viikko tuntuu liian pitkältä ajalta, voi henkilöauton vaihtaa kestävämpään kulkumuotoon edes tiistaiksi 22.9., milloin viikon päättää kansainvälinen Auton vapaapäivä.

Sitoumus2050 -palvelussa voi tehdä sitoumuksen oman hiilijalanjäljen pienentämiseksi, missä yhtenä osa-alueena on liikkumistottumuksien muuttaminen. Kestävät elämäntavat -sitoumus rekisteröidään, kun sivustolla on tehty testi nykyisestä hiilijalanjäljestä ja laadittu suunnitelma ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

HenkilöilleYrityksille

Matkustajat

BussiaikataulutBussiliput ja matkakortitLataa Reitit ja Liput -sovellusReittiopasHinnat ja alennuksetOhjeet ja ehdot matkustajille

Sosiaalinen media