Hyppää sisältöön
HenkilöilleYrityksillePalvelupisteet
MatkustajatPaketitUsein kysyttyäAsiakaspalvelu
Kirjaudu

Polkupyörällä bussiin? Jo tuhannet matkustajat ostaneet polkupyörälipun

Tuomo Kinnunen
Kehityspäällikkö
6.9.2021

Yksi yleisimmistä kysymyksistä Matkahuollon asiakaspalveluun kuuluu: Saako bussiin ottaa polkupyörää? Viime vuodesta alkaen isoon osaan bussivuoroista onkin jo voinut ostaa polkupyörälipun suoraan verkkosivuiltamme.

Jo kymmenet bussiyritykset hyödyntävät mahdollisuutta myydä polkupyörälippuja Matkahuollon verkkokaupassa ja parhaimmillaan polkupyörälippuja on ollut tarjolla yli tuhannelle lähdölle viikossa. Niinpä tänäkin vuonna jo tuhannet matkustajat ovat ostaneet nettilipun lisäpalveluna polkupyörälipun, ja määrät ovat selkeässä kasvussa.

Kaikille linja-autovuoroille polkupyörälippuja ei voi vielä ostaa verkkokaupasta etukäteen. Polkupyörä on kuitenkin myös tällöin mahdollista ottaa linja-autoon mukaan matkatavarana, mikäli tilaa on. Tämä on kuitenkin aina varmistettava erikseen kyseiseltä bussiyritykseltä.

Miten voin tarkistaa, onko haluamalleni yhteysvälille ja bussivuoroille tarjolla pyörälippuja?

Oheisessa kuvassa on karttapohjainen näkymä yhteysväleistä, joille ennakkovarattavia polkupyörälippuja on tällä hetkellä tarjolla. Tunnistat Matkahuollon verkkopalvelusta helposti ne vuorot, joihin polkupyörälipun voi ostaa ja joihin lippuja on vielä jäljellä polkupyörä-ikonista. Lisäksi aikatauluhausta voi ao. kuvan mukaisesti nyt suodattaa pelkästään ne vuorot, joihin polkupyörälippuja on saatavilla.

Voit ostaa verkkokaupasta paikan polkupyörälle, jos bussiyritys tarjoaa vuorolle polkupyörälippuja. Huomioithan, että polkupyörälipun käyttäminen edellyttää, että matkustat polkupyörän kanssa samalla vuorolla. Jos matkaan sisältyy useita matkaosuuksia, kaikille matkaosuuksille pitää olla hankittuna erillinen polkupyörälippu.

Lisätiedot ohjeista ja ehdoista löydät nettilippujen ehdoista.

Joukkoliikenne ja pyörämatkailu - mahdollisuudet yhteiseen kasvuun

Kasvava tietoisuus potentiaalisesta kysynnästä ruokkii tarjonnan kehittymistä ja investointeja polkupyörien kuljetuskapasiteettiin. Toisaalta kehittyvät palvelut, kuten mahdollisuus varata polkupyörien kuljetus bussissa, ruokkii kysynnän kasvua. Molempia tarvitaan pyörämatkailun kasvupotentiaalin realisoitumiseen, ja molempia voidaan vauhdittaa erilaisin toimenpitein.
Kehitystä ja kasvua voi vauhdittaa myös paikallisella, alueellisella ja kansallisella yhteistyöllä, yhteiskehityksellä ja kehityshankkeilla. Erinomaisena esimerkkinä kansallisella tasolla Pyöräliiton ja Pyöräilykuntien verkoston perustama Pyörämatkailukeskus, jonka aloittama työ mm. Tervetuloa pyöräilijä -tunnuksen muodossa kasvattaa pyörämatkailun tunnettuutta.

Alueelliset tuotteistetut reitit, joissa yhdistyvät helposti saavutettavat matkaketjut ja houkutteleva ja monipuolinen palvelutarjonta houkuttelevat matkailijoita liikkeelle, ja yhteisellä suunnittelulla sekä kehityksellä myös liikkumispalvelut kytkeytyvät saumattomasti kokonaisuuteen.

Parhaimmillaan liikkumispalvelut ovat osa kokonaiselämystä, kuten esimerkiksi Saimaan ja Puumalan Saaristoreiteillä kulkevat pyörälautat M/S Rasti ja M/S Norppa II.

Tuomo työskentelee kehityspäällikkönä Matkustaja- ja Liikennöitsijäpalveluiden parissa, mm. matkaketjujen ja kutsuliikenteen ratkaisuiden kehityksessä. Tuomo rakentaa Matkahuollon yhteistyöverkostoa matkailualan toimijoihin ja vastaa matkailualan kumppaneille tarjottavien palveluiden kehittämisestä.

Tuomolla on yli kymmenen vuoden kokemus tutkimus- ja kehitystehtävistä mm. Oulun yliopistossa ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä. Koulutukseltaan Tuomo on tekniikan tohtori tuotantotaloudesta.

Tuomon työmatkat kodin ja toimiston välillä taittuvat polkupyörän ja joukkoliikenteen yhdistelmällä.

HenkilöilleYrityksille

Matkustajat

BussiaikataulutBussiliput ja matkakortitLataa Reitit ja Liput -sovellusReittiopasHinnat ja alennuksetOhjeet ja ehdot matkustajille

Sosiaalinen media