Kansallispuistoihin juhlistamaan Suomen luontoa
Tiesitkö, että Suomen 40 kansallispuistoa saavat miljoonia patikoijia vuodessa ja patikoitu kilometrimäärä vastaa kahdeksaa kierrosta maapallon ympäri? Elokuun viimeisellä viikolla, milloin vietetään Suomen luonnon uutta merkkipäivää 29.8., on oiva tilaisuus lähteä tutustumaan kansallispuistoihin. Suomen luontoa on juhlistettu elokuun viimeisenä lauantaina vuodesta 2013 lähtien. Vuonna 2017 Suomi liputti virallisesti luonnolle ensimmäisenä maana, ja tänä vuonna päivä löytyy suomalaisista kalentereistakin.
Vastuullinen matkustaminen ja erityisesti matkustustavan sekä matkan pituuden ympäristövaikutukset on hyvä huomioida kansallispuiston retkeä suunnitellessa. Kun valitset linja-auton ja käytät sen lisäksi tarvittaessa julkista paikallisliikennettä, vähennät henkilöautolla kulkemista ja päästöjä. Koronaviruksen takia suosittelemme kasvomaskien käyttöä joukkoliikenteessä THL:n suosituksen mukaisesti. Retkeillessä on hyvä muistaa retkietiketin mukaisesti kunnioittaa luontoa ja suosia merkittyjä reittejä. On tärkeää myös leiriytyä ja tehdä tulta vain sallituille paikoille sekä välttää roskaamista. Muistathan, että luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa.
Oulangan kansallispuisto
Upeita retkeilykohteita ympäri Suomea
Kansallispuistot Suomessa tarjoavat eri pituisia reittejä päiväretkelle tai pidemmille vaelluksille sekä erilaista tekemistä ja näkemistä, kuten melontaa, historiallisia paikkoja ja putouksia. Vuonna 2019 Suomen suosituin kansallispuisto oli Pallas–Yllästunturin kansallispuisto yli 500 000 kävijällä. Tämän jälkeen vieraillumpia kansallispuistoja olivat Urho Kekkonen, Nuuksio ja Koli.
Yksi Lapin kansallispuistosta on Pyhä-Luosto, jonka tunturit ovat jäänne maailman vanhimpiin kuuluvasta vuoristosta. Pelkosenniemen ja Kemijärven kuntien rajalla sijaitsevassa kansallispuistossa pääsee esimerkiksi kiipeämään korkeimmalle Noitatunturin huipulle sekä tutustumaan geologisiin muodostelmiin ja metsäsaamelaisten historiallisiin paikkoihin. Puistossa sijaitsee myös Ametistikaivos, jossa on mahdollista vierailla.
Etelämpänä Kuusamon ja Sallan rajalla on erityisesti Karhunkierroksesta tunnettu Oulangan kansallispuisto. Neljän päivän Karhunkierroksella on mittaa 82 kilometriä, jonka lisäksi valittavana on 12 kilometrin Pieni Karhunkierros. Kansallispuistosta löytyy muun muassa yhdeksän riippusiltaa ja useita koskia. Kainuussa Suomussalmen kunnassa sijaitseva Hossa on Suomen uusin kansallispuisto, joka avattiin vuonna 2017. Siellä on mahdollista nähdä esimerkiksi Julma-Ölkyn kanjoni ja ainakin 3 500 vuotta vanhoja Somerjärven Värikallion kalliomaalauksia. Harju- ja järvimaisemissa patikoinnin lisäksi tarjolla on monia melontareittejä.
Hossan kansallispuisto
Repoveden kansallispuisto tarjoaa kesällä erilaisia reittejä 45 kilometrin edestä Kouvolan kaupungin ja Mäntyharjun kunnan alueella. Suosituin rengasreitti on 2–3 tuntia kestävä Ketunlenkki. Reitillä pääsee muun muassa kävelemään 12 metriä korkealla Lapinsalmen sillalla ja kokeilemaan vesistönylityksessä omin käsin käytettävää Ketunlossia. Kansallispuisto tarjoaa monia paikkoja näköalan ja maisemien ihailuun, kuten Mustalammin-vuoren näkötornin ja Olhavanlammen rannan, josta on näkymät Olhavanvuoren jyrkänteisiin.
Tammelan, Someron ja Karkkilan alueella oleva Liesjärven kansallispuisto on Helsingistä alle 100 kilometrin päässä. Siellä voi patikoimisen lisäksi esimerkiksi meloa, uida, kalastaa ja marjastaa. Tunnetuin luonnonnähtävyys on Kyynäränharju, ja hyvällä tuurilla kansallispuistossa voi nähdä liito-oravan. Alueella sijaitsee myös Korteniemen perinnetila, jossa voi tutustua yli 100 vuotta vanhan maatilan elämäntapaan ja työhön.
Katso lisää vinkkejä Suomen luonnon päivän viettoon, kansallispuistoihin, retkeilyyn ja kotimaan matkailuun.
Pääkuva: Eeva Mäkinen / Suomen luonnon päivä