Hyppää sisältöön
HenkilöilleYrityksillePalvelupisteet
MatkustajatPaketitUsein kysyttyäAsiakaspalvelu
Kirjaudu

Koe Saimaan pyöräilyparatiisi – Neljä vinkkiä fillarireissulle

Ella Paimander
30.5.2022

Keväinen Saimaa antoi toukokuun puolivälissä parastaan. Luonto oli henkeäsalpaavan kaunis keväisessä kukoistuksessaan ja hyväkuntoiset tiet todella kutsuivat polkupyörän selkään. Olin matkassa Saimaalla ensikertaa ja vaikka odotukset olivat korkealla, onnistui Saimaa ja Puumalan saaristoreitti yllättämään minut. Päällimmäisenä mieleeni jäivät alueen monipuolisuus, ystävällisyys ja mieletön tekemisen meininki paikallisten yrittäjien keskuudessa. Pyörämatkailijat ovat nykyisin monelle palveluntuottajalle tärkeä ja paljon pidetty asiakasryhmä. Ei ole siis ihme, jos ravintolan tai majapaikan portinpielestä bongaat pumpun ja perushuoltovälineet ojossa odottamassa pyöräilijää luokseen. Saimaalla on pyöräilijän hyvä olla!

Saimaan ja Puumalan saaristoreitit

Alueella on kaksi niin kutsuttua pääpyöräilyreittiä; pidempi Saimaan saaristoreitti 154 km ja lyhyempi Puumalan saaristoreitti 60 km. Reitit yhdistyvät toisiinsa M/S Rasti -pyörälautan avulla. Voit halutessasi pyöräillä vaikka molemmat reitit ja rakentaa oman reittisuunnitelmasi. Reitit ja lauttamatkat voi kulkea molempiin suuntiin.

Pyöräily Saimaalla tapahtuu pääosin kumpuilevien maastojen lomassa ja pyöräreitit ovat melko helppoja. Jos pyörämatkan taittaminen tavallisella "luomupyörällä" mietityttää, löytyy paikallisista pyörävuokraamoista myös sähköpyöriä moneen makuun. Niillä matkan muutamat hieman pidemmät ylämäet taittuvat mukavasti hymyssä suin.

Puumalan saaristoreitin polkee päivässä, mutta nähtävää ja koettavaa riittää niin paljon, että on suositeltavaa varata lenkin tekemiseen useampi päivä. Pääreitti kulkee pääosin maanteitä pitkin ja se tarjoaa miellyttävää pyöräiltävää läpi saarien, siltojen ja harjujaksojen. Matkan varrella hypätään myös Norppa II -lautan kyytiin. Lauttamatka kestää 40 min ja sen aikana matkataan läpi tunnettujen norppavesien. Lauttamatkan aikana on hyvä bongailla noita vesistöjemme viiksiniekkoja sopivalta etäisyydeltä niitä häiritsemättä.

Vinkki 1. Varaa aikaa suunnitteluun!

Kuten paikallisetkin tuovat heti kättelyssä ilmi, Saimaalla kenelläkään ei ole kiire. Tämä kannattaa ottaa huomioon myös suunnittelussa, koska kiireettömyys ei suinkaan kerro laiskuudesta vaan siitä, että elämästä ja sen suomista iloista halutaan nautiskella kaikessa rauhassa. Tutustu alueeseen ja mieti mitä matkaltasi haluat.

Puumalan saaristoreitin kohokohtia:

  • Puumalan vilkas Satama ja näköalahissi
  • Norppapolku ja Norppalaavu
  • Niinisaaren saaristokylän palvelut ja nähtävyydet
  • Liehtalanniemen museotila
  • ”Nestori Miikkulaisen” Lintusalo
  • Lauttamatka Norppa II -lautalla
  • Pistohiekan retkeilyalue
  • Saimaa Geopark -nähtävyydet mm. Rakokivet
  • Sahanlahti Resort ja Saimaa Gourmet

Vinkki 2. Tee reittisuunnitelma ja varaukset ajoissa

Suunniteltaessa pyöräreissua Saimaalle ota huomioon, että heinäkuu on yleisesti lomakuukausi ja monet majoituspaikat varataan täyteen. Samoin reiteillä olevien pyörälauttojen matkustajakapasiteetti on rajallinen ja ennakkovaraus etenkin kesän huippuviikoille on syytä tehdä etukäteen. Tutustu reittiin ja hanki liput pyörälautoille visitpuumala.fi, saimaacycling.fi, Matkahuollon verkkokaupasta tai Matkahuollon Reitit ja Liput -sovelluksesta.

BONUSVINKKI: Matkahuollon lipunmyynti sulkeutuu 2h ennen vuoron lähtöä. Jos lippukauppa ehti mennä kiinni, ota yhteyttä lautturiin puhelimella! Muista hankkia lippu myös pyöräkärryssä matkustaville pienillekin lapsille.

Vinkki 3. Laukussa leipää ja piimää vaan...

Puumalan saaristoreitillä pyöräily on helppoa. Vaikka pyöräily tapahtuu suurimmaksi osaksi tien reunassa, on tunnelma rauhallinen ja tienkäyttäjät liikkeellä toisiaan kunnioittaen. Muutama asia on kuitenkin hyvä huomioida. Pue pyöräreissulle päälle kirkkaat vaatteet, asusteet tai kypärä, muista täyttää vesipullo aina, kun siihen on tilaisuus, muista pumppu ja perustyökalut ja pakkaa mukaan säänkestävät vaatteet. Eväitä ei välttämättä tarvita, mutta on hyvä pakata mukaan vaikka pähkinäpussi ja suklaapatukka pahan päivän varalle. Pienet kiikarit Norppien tähystelyyn on hyvä lisä repussa!

Vinkki 4. Suosi paikallisia palveluita ja nauti!

Puumalan kaupunki on itsessään vilkas kesäkaupunki, mutta myös koko aluetta leimaa varsin aktiivinen ote yrittäjien keskuudessa. Puumalan saaristoreitin varrelta löydät monipuolisesti majoitus- ja ravintolapalveluita. Suosittelemme jättämään suurimmat evässuunnitelmat tekemättä, jotta et vahingossa aja esimerkiksi maamme parhaiden karjalanpiirakka-apajien ohi. Se, jos mikä, olisi sääli! Alueen ravintoloista on saatavissa usein mitä maittavampaa suomalaista lähiruokaa.

BONUSVINKKI: Bikeland.fi Tervetuloa pyöräilijä -tunnus on suunniteltu helpottamaan pyörämatkailijan elämää silloin, kun hän etsii itselleen sopivia palveluita. Pyöräily-ystävälliset yritykset toivottavat pyörämatkailijan tervetulleeksi rapaisenakin ja tarjoavat heille turvallisen pyörän säilytyksen, pumpun ja perustyökalut, latauspisteen sekä tietoa alueen reiteistä, palveluista ja pyöräpalveluista. Tunnistat pyöräily-ystävälliset yritykset tien päällä Tervetuloa Pyöräilijä -tunnuksen avulla.

Lataa Reitit ja Liput -äppi omasta sovelluskaupastasi

Puumala sijaitsee Saimaan keskellä, syväväylän varrella. Maaväylistä tärkein on kantatie 62 Imatralta ja Mikkelistä. Pohjoisesta meille johtaa tiet 434 ja 438. Puumalaan on eniten bussivuoroja Mikkelistä, mutta myös Savonlinnasta ja Imatralta.

Reitit ja Liput -mobiilisovelluksella voit hakea ja suunnitella koko matkasi osoitteesta osoitteeseen. Sovellus opastaa perille asti eri kulkumuotoja hyödyntäen ja saat vapauden valita itsellesi parhaiten sopivat aikataulut, liikennevälineet ja reitit. Sovellus kertoo myös mitä matkalippuja tarvitset ja voit kätevästi ostaa sovelluksesta kaikki matkalle tarvitsemasi liput yhdellä kertaa.

google-play-download app-store-icon

#paremminperillä

Maisemakuva: Juho Kuva / Visit Finland