Hyppää sisältöön
HenkilöilleYrityksillePalvelupisteet
MatkustajatPaketitUsein kysyttyäAsiakaspalvelu
Kirjaudu

Pienennä jätevuortasi kierrättämällä

Viivi Savelius
Vastuullisuuspäällikkö
18.3.2021

565 kilogrammaa. Tämän verran sinä tuotit Suomessa jätettä keskimäärin vuonna 2019 Tilastokeskuksen mukaan. Kokonaisuudessaan yhdyskuntajätettä syntyi yli kolme miljoonaa tonnia, mikä on vajaat 3 % enemmän kuin edellisenä vuonna.

Tänään vietetään kansainvälistä kierrätyspäivää ja on hyvä hetki pohtia, miten jätemäärää voidaan pienentää suomalaiskodeissa ja hyödyntää kierrättämistä enemmän. Tässä muutama konkreettinen vinkki kierrätykseen:

Tue kestävää kuluttamista käyttämällä vertaiskauppaa

Voit edistää kiertotaloutta ja vähentää resurssien käyttöä ostamalla tai laittamalla myyntiin käytettyä tavaraa. Suomalaiset ovat löytäneet sankoin joukoin netin eri kauppapaikat ja Facebookin kirpputoriryhmät, joiden käyttäjämäärät kasvavat jatkuvasti. Kaupankäynti ei rajoitu vain oman kodin ympäristöön, vaan yhä useammin vertaiskaupassakin tavara vaihtaa omistajaansa niin, että kuljetamme sen myyjältä ostajalle toiselle puolelle Suomea, jopa toiseen maahan. Yksi suosituimmista tällaisista kaupankäyntialustoista on suomalainen vaatteiden ja asusteiden vertaiskauppaan keskittynyt Zadaa.

Lue vinkkimme turvalliseen vertaiskauppaan ja ryhdy huoletta myymään tai ostamaan käytettyä tavaraa!

Suosi ympäristöystävällisiä pakkauksia

Matkahuolto tarjoaa kuluttajien välisiin lähetyksiin ympäristöystävällisen RePack-pakkauksen. RePack-pakkauksia voi käyttää kymmeniä lähetyskertoja, mikä vähentää pakkausmateriaalista syntyvää jätettä.

Ostat RePack-pakkauksen ja kuljetuksen lähetyksellesi Matkahuollon verkkosivuilta yhteishintaan 8,90 €/kpl. Vastaanottaja voi hyödyntää saamansa RePack-pakkauksen kahdella tavalla: 1) Pakkauksen voi käyttää uudelleen maksamalla uuden kuljetusmaksun (5,50 €/kpl) tai 2) palauttaa tyhjän pakkauksen Matkahuoltoon, milloin saa alennuskoodin pakettiverkkokauppaamme. Löydät täältä tarkemmat ohjeet RePackin käyttämiseen.

Verkkokaupan aina vain yleistyessä pahvilaatikoita on alkanut kertyä yhä useamman kodin nurkkiin. Voitkin hyödyntää lähettäessäsi jo aiemmin käytettyjä pahvilaatikoita ja muita pakkausmateriaaleja. Muistathan tällöin poistaa mahdolliset aiemmat lähetysmerkinnät pakkauksen päältä (kuten vanha osoitekortti) sekaannusten välttämiseksi kuljetuksessa.

Pakkaa oikein

Pakkaamalla tiiviisti voit vähentää tarvittavien pakkausmateriaalien määrää ja niistä aiheutuvaa jätettä. Ylipakkaamisen välttämisellä voit pienentää pakkauskokoa ja säästää mahdollisesti hinnassa. Lisäksi kun paketteja mahtuu enemmän kuljetusautojen kyytiin, kuljetukset ovat tehokkaampia ja päästöjä syntyy vähemmän.

Muistathan kuitenkin, että pakkaus suojaa tavaraa kuljetuksen aikana ja sen pitää kestää normaalista käsittelystä ja päälle lastaamisesta aiheutuvat rasitukset. Mahdollisissa särkymistapauksissa korvausvastuumme on rajoitettu, jos paketti on pakattu ohjeidemme vastaisesti. Löydät täältä tarkempia ohjeita pakkaamiseen.

Kierrätä pakkausmateriaalit

Suomen Pakkauskierrätys Ringin mukaan suomalaiset kierrättävät yli 70 % kaikesta pakkausjätteestä. Vaikka kierrätysaste on jo varsin hyvä, on tässä vielä matkaa siihen, että kaikki pakkausmateriaalit kierrätettäisiin Suomessa. Joten nyt on hyvä aika kiinnittää huomiota kierrättämisen onnistumiseen!

Lajittelemalla pakkausmateriaalit ohjeiden mukaan vähennät pakkauksien ympäristökuormitusta ja mahdollistat jätteiden hyödyntämisen raaka-aineena uusille tuotteille. Ringin verkkosivuilta voit lukea lisää kotitalouksien lajitteluohjeista pakkauksille.

P.S. Muistathan myös huoltaa ja korjata käytettyjä tavaroita, jotta varmistat niiden pitkäikäisyyden. Jos omat taidot eivät riitä, suutarit, ompelimot ja kodinkonehuollon ammattilaiset auttavat mielellään. Moni näistä tarjoaa palveluaan myös matkojen päästä; esimerkiksi yhä useampi kenkäpari kulkee korjattavaksi Matkahuollon kyydissä. Yksi esimerkki tällaisesta on tamperelainen Mansen Suutari.