Hyppää sisältöön
HenkilöilleYrityksillePalvelupisteet
MatkustajatPaketitUsein kysyttyäAsiakaspalveluBlogi
Kirjaudu

Matkahuollon avoimet rajapinnat

Matkahuollon avoimen datan lisensointi

Matkahuollon avoimen datan aineistot on lisenssoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä (10.5.2019 alkaen). Se antaa oikeuden kopioida, muokata ja jakaa aineistoja edelleen joko alkuperäisessä tai muutetussa muodossa. Aineistoja voi myös yhdistää muihin aineistoihin ja käyttää sekä kaupallisiin että epäkaupallisiin tarkoituksiin.

Creative Commons 4.0 Nimeä -käyttöluvan mukaan tietoaineiston lähde nimetään käyttöluvan antajan edellyttämällä tavalla. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jaettaessa käyttöluvan kohteena olevaa aineistoa edelleen, se on varustettava aineiston luojien tai muiden käyttöluvasta ilmenevien tahojen nimellä käyttöluvan myöntäjän vaatimalla kohtuullisella tavalla. Nämä tiedot voivat sisältää nimen lisäksi tai sijasta esimerkiksi pseudonyymin tai tavaramerkin.

Matkahuolto edellyttää, että nimeämisessä noudatetaan seuraavaa käytäntöä:

  • Materiaaliin sisältyvä tekijänoikeusmerkintä (copyright notice) on säilytettävä käyttöluvasta ilmenevällä tavalla. Tekijänoikeusmerkintä voi sisältää myös materiaalin julkaisuajankohdan ja aineiston version numeron sekä julkaisijan nimen sekä muut datan identifioinnin kannalta oleelliset tiedot.

  • Materiaaliin sisältyvät tavanomaiset vastuuvapausehdot on säilytettävä käyttöluvasta ilmenevällä tavalla. Lähdetietoihin on sisällyttävä hyperlinkki alkuperäisen aineiston verkkosivuille, mikäli tämä on teknisesti mahdollista.

  • Jos materiaalia on muokattu, se täytyy varustaa tätä koskevalla merkinnällä ja liittää muokattuun materiaaliin hyperlinkki alkuperäiseen muokkaamattomaan materiaaliin.

  • Materiaaliin täytyy liittää Creative Commons Nimeä 4.0 -käyttölupaa koskeva merkintä ja hyperlinkki käyttölupaan.

Tiivistelmä lisenssistä ja itse lisenssi löytyy täältä:

https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.fi

Aikataulu- ja reittitietorajapinta

Aikataulu- ja reittitietorajapinnasta saatavia tietoja voi hyödyntää esimerkiksi reittioppaita rakennettaessa. Aikataulu- ja reittitiedot ovat parhaillaan päivittymässä GTFS-muotoon vanhasta kalkati.net-formaatista. Liikennöitsijäkohtaisten aikataulurajapintojen tarkat osoitteet on tallennettu NAP-palveluun.

GTFS-dokumentaatio

Varaus- ja myyntirajapinta

Varaus- ja myyntirajapinnan avaamisen myötä mahdollistetaan kertalippujen myynti myös Matkahuollon ulkopuolisen toimijan toimesta. Varaus- ja myyntirajapintaa käytetään samojen käyttöehtojen puitteissa kuin aikataulu- ja reittitietorajapintojakin.

Rajapintakuvaus

Rajapinnan aloitusosoite on https://minfoapi.matkahuolto.fi

Testitunnukset

Rajapintaa pääsee kokeilemaan seuraavilla testitunnuksilla:

Käyttäjätunnus: UlkAPIAvoin

Salasana: BUs28DefuNab?8aj3p3eqega

Hakumäärä: enintään 1000 hakua päivässä

Ota yhteyttä

HenkilöilleYrityksille

Matkustajat

BussiaikataulutBussiliput ja matkakortitLataa Reitit ja Liput -sovellusReittiopasHinnat ja alennuksetOhjeet ja ehdot matkustajille

Sosiaalinen media