Hyppää sisältöön
Matkahuolto
HenkilöilleYrityksillePalvelupisteet
MatkustajatPaketitUsein kysyttyäAsiakaspalveluBlogi
Kirjaudu

Avoimet rajapinnat kiinnostavat nyt matkailualalla

6.11.2019

Avoimet rajapinnat kiinnostavat nyt matkailualalla – Matkahuollon alusta houkuttelee myös ulkomaisia toimijoita

Matkahuollon avoimien rajapintojen käyttö on kasvussa. Tänä vuonna kiinnostus niitä kohtaan on lähtenyt huomattavaan nousuun ja kasvu jatkuu.

Vuonna 2016 Matkahuolto avasi aikataulu-, pysäkki-, reitti- ja hintatiedot avoimen rajapinnan kautta muiden toimijoiden käyttöön ensimmäisenä markkinaehtoisena toimijana. Parin kysynnältään hiljaisen vuoden jälkeen kiinnostus rajapintoja kohtaan kääntyi selvään nousuun.

”Syynä kiinnostuksen kasvuun on Matkahuollon kattavin joukkoliikenteen data ja ekologisen matkailun trendi. Olemme myös viestineet hyvin avoimesti datamme saatavuudesta”, Matkustaja- ja Liikennöitsijäpalveluiden johtaja Leila Lehtinen kertoo kasvun taustoista.

Avoin data edistää Suomen matkailualaa

Tuoreesti rajapintojen tarjoama sisältö on kiinnostanut muun muassa ulkomaisia retkeilijöitä palvelevia verkkosivuja, matkailukohteita, tapahtumajärjestäjiä, Suomeen matkailijoita tuovia toimijoita ja mediaa.

”Olemme seuranneet ilolla, kuinka erilaiset matka- ja tapahtumajärjestäjät ovat hyödyntäneet dataamme. Olemme mukana edistämässä suomalaista lähimatkailua ja Suomen matkailualaa ylipäätään, ja halualle mahdollistaa järjestäjille helposti saatavilla olevaa tietoa aikatauluista, reiteistä, pysäkeistä ja hinnoista”, Lehtinen kertoo.

”Tällä hetkellä kehitämme esimerkiksi Euroopan suurimman retkeily- ja ulkoiluportaalin Outdoor Activen kanssa lisäpalveluita kestävään, maata pitkin matkustamiseen, retkeilyyn ja ulkoiluun. Palvellaksemme entistä paremmin pyöräileviä matkustajia kehitämme lisäpalvelua, jolla lipunoston yhteydessä voi ostaa ja varmistaa ennalta pyörälle kuljetuspaikan bussissa”, Lehtinen jatkaa.

Toimiva avoin rajapinta vaatii jatkuvaa kehitystyötä

Rajapintojen kysynnän kasvaessa Matkahuolto kehittää alustaa teknisesti jatkuvasti, jotta muut toimijat saavat rajapinnan tietoja käytettyä luotettavasti ja tietoturvallisesti. Suuri kiinnostus tuo myös uusia vaatimuksia rajapintojen hallinnalle ja tuelle, ja tällä hetkellä aikataulu-, reitti-, hinta- ja pysäkkidataan perustuvat palvelut kehittyvät kokeilevassa yhteistyössä eri toimijoiden välillä.

Matkahuolto haluaa helpottaa rajapintaansa käyttävien kehittäjien työtä ja parantaa kehittäjäkokemusta kehittämällä modernia rajapintojen hallintaratkaisua. Samalla yritys tutkii mahdollisuuksia tehostaa toimintaansa API-taloudessa, esimerkiksi automatisoimalla avointen rajapintojen käyttöönottoa sekä kehittämällä kokeiluja tukevaa testiympäristöä.

Matkahuolto kokee, että digitaalisen alustatalouden mahdollisuuksiin tarttuminen on tällä hetkellä oleellinen kasvun ajuri. Rajapintojen avaaminen on ollut joukkoliikenteen palveluiden uudistumisen ja uusien liikkumispalveluiden kehittymisen kannalta tärkeää, ja se avaa jatkuvasti uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Liikennepalvelulaki velvoitti kaikkia toimijoita avaamaan rajapinnat vuonna 2018.

Ajankohtaista

7.6.2023
Matkahuollon juhannusmuistio 2023
6.6.2023
Käyttökatkos Smartmilen pakettiautomaateissa
8.5.2023
Helatorstain muistio 2023: Tarkista bussiaikataulut ja osta liput etukäteen
Kaikki uutiset

Blogi

HenkilöilleYrityksille

Matkustajat

BussiaikataulutBussiliput ja matkakortitTutustu ja lataa äppiReittiopasHinnat ja alennuksetOhjeet ja ehdot matkustajille

Sosiaalinen media

Matkahuolto
Paremmin perillä