Hyppää sisältöön
HenkilöilleYrityksillePalvelupisteet
MatkustajatPaketitUsein kysyttyäAsiakaspalveluBlogi
Kirjaudu

Matkahuollon digitaalisten palvelujen CO2-päästöihin yli 80 % pudotus

31.10.2023

Matkahuollon digitaalisten palvelujen co2-päästöihin yli 80 % pudotus

Pilvisiirtymän osuus merkittävä päästöjen vähennyksessä

Helsinki, 31.10.2023 - Matkahuolto vähensi digitaalisten palvelujen tuottamiseen liittyvien kapasiteettipalveluiden hiilidioksidipäästöjä radikaalisti. Päästösäästöt saavutettiin siirtymällä Amazon Web Services (AWS) -pilviteknologiaan ja hyödyntämällä Green Coding -menetelmiä CGI:n avulla.

Matkahuollolla on kunnianhimoinen tavoite olla hiilineutraali ja puolittaa päästöt vuoteen 2030 mennessä. Onnistuimme yhteistyössä CGI:n ja AWS:n kanssa vähentämään digitaalisten palveluiden hiilijalanjälkeä jopa 83 prosenttia. IT-infrapalvelujen modernisointion merkittävä askel ilmastotiekartallamme ja tukee tavoitettamme”, toteaa Matkahuollon vastuullisuusjohtaja Jaana Korkiakoski.

Matkahuolto ryhtyi uudistamaan IT-infrastruktuuriaan ja tietojärjestelmiään CGI:n kanssa vuonna 2019. Erityisesti vanhan infran alasajo ja digitaalisten palveluiden siirtäminen pilveen sekä tehokkaampi ohjelmointi vähensivät sähkönkulutusta ja toivat yhtiölle noin 400 000 euron vuotuiset säästöt kapasiteettikustannuksissa. Matka jatkuu edelleen.

CGI:n kanssa toteutettava siirtymä AWS-pilvipalveluihin ja Green Codingin hyödyntäminen antavat meille mahdollisuuden tarjota kestäviä digitaalisia palveluita asiakkaillemme, mukaan lukien sekä kuluttajat että yritykset ja yhteisöt”, Matkahuollon teknologia- ja strategiajohtaja Mika Rajanen kertoo.

Tällä hetkellä Green Coding -menetelmiä sovelletaan kaikissa Matkahuollon uusissa digitaalisissa palveluissa, kuten Paketit-sovelluksessa ja Reitit ja Liput -sovelluksessa.

Pilvisiirtymän hiilijalanjäljen laskennan pioneerit

Matkahuolto ja CGI selvittivät ensimmäistä kertaa pilvisiirtymän todellisen hiilijalanjälkivaikutuksen, kun CGI halusi näyttää toteen Green Coding -menetelmien voiman päästöjen vähentämisessä.

Päästövähenemä laskettiin vertailemalla palveluiden hiilidioksidipäästöjä ennen uudistustoimia sekä niiden jälkeen absoluuttisen päästödatan perusteella. Syyskuussa 2020 päästöt olivat arviolta 404 CO2kg ja toukokuussa 2022 66 CO2kg.

Tiedot on saatu AWS Customer Carbon Footprint Toolista, joka mittaa arvioituja hiilidioksidipäästöjä asiakkaiden AWS-palveluiden käytöstä. Työkalu on kaikkien AWS-asiakkaiden käytettävissä maksutta, ja se tarjoaa helposti ymmärrettäviä datavisualisointeja AWS-pilven käytöstä aiheutuvista päästöistä Greenhouse Gas Protocol -standardien mukaisesti.

Matkahuolto hyödynsi CGI:n avulla myös muita Green Coding -menetelmiä ohjelmistojen ympäristövaikutusten minimoimiseksi, muun muassa ohjelmointikielissä ja datan prosessoinnissa.

Matkahuollon modernisointihankkeen konsepti on sovellettavissa laajasti. Arvioimme, että Green Coding -ratkaisujen avulla suomalaisyritykset voisivat säästää 10–30 prosenttia ohjelmien ajoympäristöön liittyvissä kuluissa ja samalla kulutetussa energiassa”, arvioi CGI:n liiketoimintajohtaja Kristoffer Vasara.

Ajankohtaista

10.4.2024
Vappu ja helatorstai – tarkista aikataulut
28.3.2024
Vuosittainen päästölaskentamme on valmistunut – Matkahuollon hiilijalanjälki pieneni merkittävästi vuonna 2023
13.3.2024
Pääsiäismuistio ─ tarkista pääsiäisen aikataulut
Kaikki uutiset

Blogi

27.11.2023
Klaus harrastaa käsitöitä ja pohtii jo lahjaideoita: nyt tilataan tarvikkeet, pian lähetetään joululahjoja
26.9.2023Paketit
Verkkokaupan asiakaskokemus on muutakin kuin toimivat nettisivut – varmista ainakin nämä 5 asiaa