Hyppää sisältöön
Matkahuolto
HenkilöilleYrityksillePalvelupisteet
MatkustajatPaketitUsein kysyttyäAsiakaspalveluBlogi
Kirjaudu

Matkahuolto pilotoi saavutettavuuden digiloikkaa yhdeksän matkailukohteen kanssa

17.2.2022

Matkahuollon matkaketjuverkosto laajenee palvelemaan entistä kattavammin myös harvemmin asuttuja alueita. Juuri käynnistyneessä Digitaaliset matkaketjut ja saavutettavuus -hankkeessa Matkahuolto tavoittelee matkailukohteiden kanssa saavutettavuuden digiloikkaa sarjalla täsmätoimenpiteitä.

Hankkeen ensivaiheessa digitalisoidaan kohteiden paikallista liikennepalvelutarjontaa, mahdollistetaan monikanavainen reitti- ja aikatauluinformaatio ja lippujen myynti, sekä bussien reaaliaikaisen sijaintitiedon tuottaminen. Toiseksi helpotetaan matkan suunnittelua ja ostamista osoitteesta osoitteeseen myös kokonaisina matkaketjuina sekä bussien ja reittien seurantaa matkustaessa. Kolmanneksi kasvatetaan ovelta ovelle suunniteltavien ja helposti ostettavien matkaketjujen tunnettuutta viestinnän ja digimarkkinoinnin keinoin.

Digitaaliset matkaketjut ja saavutettavuus -hanketta koordinoi Raahen kaupunki yhteistyössä Matkahuollon kanssa. Hankekumppanit sijoittuvat Saimaalle, Turunmaan saaristoon, Lappiin ja Pohjois-Pohjanmaalle. Hanketta rahoittaa kohteiden lisäksi Traficom liikkumisen ohjauksen valtionavustuksella. Hanke tukee viranomaisten tavoitetta joukkoliikenteen ja muiden liikkumispalveluiden suosion kasvattamisesta, erityisesti matkaketjujen mahdollistamisesta liikkumispalveluin.

Hankkeessa ei keksitä pyörää uudelleen, vaan digitaalisia matkaketjuja ja saavutettavuutta rakennetaan valmiiksi kattavan valtakunnallisen, seudullisen ja paikallisen juna- ja bussiliikenteen verkoston päälle hyödyntäen olemassa olevia palveluita. Esimerkiksi Matkahuollon Reitit ja Liput -sovelluksella voi jo nyt suunnitella koko matkan osoitteesta osoitteeseen sekä ostaa kerralla kaikki juna- ja bussiliput. Hankkeessa tarjontaa täydennetään paikallisilla palveluilla sekä pilotoidaan alueellista Bussit kartalla -palvelua. Pilotointi tukee Matkahuollon tavoitetta tarjota älykkäin ja kattavin valtakunnallinen joukkoliikenteen palvelualusta matkailijoiden, matkailukohteiden ja liikennöitsijöiden tarpeisiin.

Matkahuolto rakentaa hankkeessa saavutettavuus- ja matkaketjupalvelut yhdistävää toimintamallia, joka skaalautuu tehokkaasti koko Suomeen, myös harvemmin asutuille alueille ja pienemmille toimijoille. ”Yhteistyö ja skaalautuvat, innovatiiviset ratkaisut ovat tärkeitä koko joukkoliikennetoimialan elpymisen ja kehittymisen kannalta. Pyrimme hankkeessa opastamaan lisää matkailijoita hienoihin kotimaan kohteisiin kestävästi joukkoliikenteellä”, kertoo Matkahuollon Matkustaja- ja Liikennöitsijäpalveluiden johtaja Leila Lehtinen.

Yhteistyö eripuolilla Suomea olevien kohteiden ja toimijoiden välillä tarjoaa erinomaisen pohjan oppimiseen ja kokemusten jakoon. Samalla pilotointi konkretisoi paikallisten liikennepalveluiden digitalisaatiota auttaen alueita tarjoamaan reaaliaikaista joukkoliikenteen seurantaa sekä matkaketjuja perille asti. ”Alueellisen digipalvelutason nostaminen isompien kaupunkiseutujen tasolle tuo joukkoliikennettä yhä useamman ulottuville. Parempi digitaalinen saavutettavuus ja käytettävyys auttaa kasvattamaan joukkoliikenteen houkuttelevuutta ja käyttäjämäärää.” kertoo joukkoliikennesuunnittelija Anna-Kaisa Ala-Aho Raahen kaupungilta.

Hankkeen toimenpiteet on käynnistetty, ja pilotoitava palvelutarjontaa rakennetaan pala palalta kevään aikana.

Ajankohtaista

8.5.2023
Helatorstain muistio 2023: Tarkista bussiaikataulut ja osta liput etukäteen
27.4.2023
Valtakunnalliset sarjaliput uudistuvat 1.5.2023 – osta nyt kätevästi Reitit ja Liput -sovelluksesta
24.4.2023
Matkahuolto investoi kasvuun ja asiakaskokemukseen – tavoitteena myös kansainväliset asiakkuudet
Kaikki uutiset

Blogi

HenkilöilleYrityksille

Matkustajat

BussiaikataulutBussiliput ja matkakortitTutustu ja lataa äppiReittiopasHinnat ja alennuksetOhjeet ja ehdot matkustajille

Sosiaalinen media

Matkahuolto
Paremmin perillä