Gå till innehållet
PrivateFöretagskunderServiceställen
ResenärerPaketVanliga frågorKundservice
Logga in

Vår årliga utsläppskalkyl är klar – Matkahuoltos klimatavtryck minskade avsevärt under 2023

28.3.2024

Vår utsläppskalkyl som omfattar växthusgasutsläppen från hela bolaget och de inhemska pakettjänsterna 2023 är klar. Kalkylen visar att vi under förra året lyckades minska vårt klimatavtryck avsevärt i förhållande till jämförelseåret 2020. Som en följd av utsläppsminskningsåtgärderna minskade våra totala utsläpp (Scope 1–3) med 25 procent.

För oss är det ytterst viktigt att lyckas med utsläppsminskningarna enligt vår klimatfärdplan, så att vi uppnår det utsläppsminskningsmål som godkänts av det internationella SBT-initiativet och halverar våra utsläpp jämfört med nivån 2020 senast 2030 ”, berättar Matkahuoltos direktör för ansvarsfullhet Jaana Korkiakoski.

Vår utsläppskalkyl är baserad på GHG-protokollet, som på internationell nivå är den mest använda standarden för att mäta och rapportera växthusgasutsläpp. Resultaten av kalkylen har verifierats av Gaia Consulting.

Utsläppen per paket har minskat med cirka 20 procent

Vår egen verksamhets andel av vårt klimatavtryck är cirka 10 procent och värdekedjans andel cirka 90 procent. Största delen av utsläppen i värdekedjan, cirka 60 procent, uppstår i samband med pakettransporterna. Jämfört med året innan, dvs. 2022, har våra utsläpp per paket minskat med cirka 20 procent.

Vi har uppnått dessa utsläppsminskningar genom att övergå till förnybar diesel i våra inhemska stamtransporter. Förutom övergången till förnybara bränslen har vi också effektiverat stamtransporterna genom förändringar i transportkapaciteten samt tagit i bruk HCT-långtradare, vilka har ersatt mindre fordon. Dessutom övergick vi i början av 2023 till förnybar diesel i avhämtningsdistributionstransporterna i Tavastehus- och Åboregionen.

Förutom förnybara bränslen inkluderar vår klimatfärdplan också över 40 vetenskapsbaserade åtgärder som stöder våra klimatmål. Med hjälp av dessa åtgärder kommer vi att halvera alla våra utsläpp före 2030. Läs mer om hur vårt ansvarsarbete framskrider i vår färska års- och ansvarsrapport.

Nyheter

18.6.2024
Midsommarmeddelande ─ kontrollera tidtabellerna 
31.5.2024
Pilotoimme tarkentuvien jakeluaikojen mallia Tampereella 15.5.–30.6.2024
31.5.2024
Vi utvecklar vårt miljöarbete med hjälp av Ekokompassen
Alla nyheter

Blog

27.11.2023
Klaus harrastaa käsitöitä ja pohtii jo lahjaideoita: nyt tilataan tarvikkeet, pian lähetetään joululahjoja
26.9.2023Paketit
Verkkokaupan asiakaskokemus on muutakin kuin toimivat nettisivut – varmista ainakin nämä 5 asiaa
PrivateFöretagskunder

Resenärer

BusstidtabellerBussbiljetter och resekortetResor och Biljetter appenReseguidenPriser och rabatterAnvisningar och villkor för passagerare

Sociala medier