Hyppää sisältöön
HenkilöilleYrityksillePalvelupisteet
MatkustajatPaketitUsein kysyttyäAsiakaspalveluBlogi
Kirjaudu

VAK on vakava asia – Tiesitkö että osa jokapäiväisistä käyttötavaroistakin on vaarallisiksi aineiksi luokiteltavia

Pasi Soikkeli
Turvallisuuspäällikkö
31.8.2021

Vaarallisten aineiden, lyhyemmin VAKin tai tuttavallisesti vakin, kuljetus on monille vieras, ellei peräti tuntematon asia. Vakkia kuitenkin kulkee Suomen maanteillä päivittäin suuriakin määriä. Näkyvimmät vaarallisiksi aineiksi luokiteltavat kuljetukset ovat ehkä polttoainerekat, mutta vaarallisia aineita kuljetetaan monenlaisella muullakin kyydillä.

Näin metsästyskauden alla helposti tulee mieleen vaarallisten aineiden kuljettaminen, kun metsästäjät täydentävät patruunavarastojaan tai suunnittelevat uuden aseen hankintaa. Mutta tiesitkö, että kun tilaat verkkokaupasta esim. kynsilakkaa, hiuskiinnettä tai vaikka mopoon tai moottoripyörään uuden akun, on silloinkin kyseessä vakiksi luokiteltava aina tai tuote. Et ehkä ole tullut ajatelleeksi, että niiden lähettäminen vaatii hieman normaalia enemmän tietoja esim. aineen luonteesta.

Vaarallisen aineen määrän mukaan (esim. yksittäinen kynsilakkapullo) paketti liikkuu joko ns. rajoitetun määrän (LQ) puitteissa, jossa määräykset ovat lievemmät mutta poikkeavat kuitenkin täysin vaarattomien aineiden lähettämisestä. Mitä enemmän ja mitä vaarallisempaa aine on, sen säännellympää on sen kuljettaminen ja merkitseminen. Vaarallisten aineiden lähetystiedoista on aina löydyttävä tieto, että lähetys sisältää vaarallisia aineita. Lisäksi määräykset määrittävät miten lähetys on pakattava ja mitä pakkausmerkintöjä pakkauksessa on oltava.

Kuka sitten vastaa lähetystiedoista, pakkauksesta ja pakkausmerkinnöistä? Lain (Laki vaarallisten aineiden kuljetuksesta 719/1994) mukaan lähetystiedoista vastaa yksiselitteisesti lähettäjä. Näin ollen lähettäjän on tiedettävä mitä vaarallista ainetta ja kuinka paljon paketti sisältää ja miten se merkitään lähetystietoihin ja pakkaukseen.

Toki meillä kuljetusliikkeilläkin on vastuu, sillä lain mukaan kuljetusliikkeen on huolehdittava mm. siitä, että vaarallisen aineen kuljetukseen käytettävää ajoneuvoa voidaan käyttää tähän tehtävään. Lisäksi meidän on varmistettava, että emme kuljeta sellaisia vaarallisia aineita, joiden kuljettaminen on kiellettyä. Kuljetusliike ei voi tietää millaisia vaarallisia aineita lähetys sisältää, ellei niitä ole asianmukaisesti täytetty lähetys- ja pakkaustietoihin.

Kuluttaja-asiakkaat eivät voi lähettää VAK-lähetyksiä Matkahuollon kautta eikä jokaisen kuluttajan tarvitse siten edes tuntea VAK-määräyksiä läpikotaisin. Sen sijaan sisällön merkitseminen oikein pakkaukseen on tärkeää, koska monet arkisilta ja turvallisilta tuntuvat tuotteet luetellaan vaarallisiksi aineiksi. Jos sisältö on merkitty virheellisesti, voi se aiheuttaa vaaraa paketteja käsitteleville työntekijöillemme tai muille asiakkaille.

Yritykset voivat puolestaan lähettää Matkahuollon kautta monenlaisia vaarallisia aineita. Koska kuljetusverkostomme koostuu suurelta osin bussivuoroista, emme kuitenkaan voi kuljettaa kaikkien VAK-luokkien alaisia aineita ja kuljetettavissa aineissakin on erilaiset enimmäismäärät, kuin monella muulla kuljetusliikkeellä, joilla paketit eivät kulje samassa ajoneuvossa matkustajien kanssa. Matkahuollon kaikessa toiminnassa turvallisuus on etusijalla ja eritoten vaarallisten aineiden kuljetuksissa.

Säännöllisesti vaarallisia aineita lähettävien yritysten tulee tietää asiaan liittyvät määräykset ja heillä tulee olla nimetty turvallisuusneuvonantaja. Siihen ei voi nimetä ketä tahansa, vaan nimetyllä henkilöllä tulee olla todistus Traficomin vastaanottamasta kokeesta, jolla osoitetaan henkilöllä olevan riittävä asiantuntemus vaarallisten aineiden kuljetuksesta ja hänelle säädetyistä tehtävistä. Kuinka monessa yrityksessä tällainen henkilö on nimettynä oikeasti?

Autamme mielellämme vaarallisten aineiden kuljettamiseen liittyvissä kysymyksissä. Vaarallisten aineiden kuljettamiseen liittyviin tarkkoihin ohjeisiin ja yleisiin kuljetusehtoihin voit tutustua Matkahuollon sivuillamme. Katso myös Laki vaarallisten aineiden kuljetuksesta.

Pasi on Matkahuollon turvallisuuspäällikkö, joka on työskennellyt Matkahuollossa vuodesta 2019. Ennen Matkahuoltoa Pasilla on pitkä kokemus logistiikka-alan johto- ja asiantuntijatehtävistä sekä koti- että ulkomailla.