Hyppää sisältöön
HenkilöilleYrityksillePalvelupisteet
MatkustajatPaketitUsein kysyttyäAsiakaspalvelu
Kirjaudu

Oletko jouluun valmistautuja vai viime hetkellä havahtuja? Pakettisesonki alkaa tällä viikolla ja Matkahuolto tuntee suomalaisten toimintatavat

15.12.2023

Suomalaisten tavat joululahjojen tilaamiseen ja lähettämiseen ovat muuttuneet viime vuosina, ja lähetystavoissa on selkeitä trendejä. Matkahuolto tunnisti neljä erilaista tapaa*, joilla suomalaiset valmistautuvat jouluun. Tunnistatko itsesi niiden joukosta?

Suomalaiset lähettävät ja tilaavat loppuvuoden pakettisesongin aikana miljoonia paketteja. Loppuvuoteen osuu joulun lisäksi Suomessakin suosiota kasvattaneet ostospäivät Black Friday ja Cyber Monday sekä Kiinasta Suomeen tullut Singles’ Day.

Matkahuolto on kuljettanut suomalaisten paketteja jo yli 90 vuotta. Vuosikymmenten aikana suomalaisten tavat ja toiveet pakettien lähettämiselle ja tilaamiselle ovat muuttuneet paljonkin.

Vuosikymmeniä sitten joulunaikaan oli tavallista lähettää lahjoja, ruokia ja muita tervehdyksiä paketteina sukulaisille toiselle puolen Suomea. Lahjoja lähetetään edelleen ahkerasti, mutta nykyään suuri osa loppuvuoden paketeista on verkkokauppatilauksia Suomesta ja ulkomailta tai jopa vertaiskaupasta hankittuja kierrätyslahjoja. Paketeissa liikkuvat niin Black Friday -ostokset, lahjatilaukset, koristeet, joulukuuset kuin jouluherkutkin”, Kati Nevalainen, Matkahuollon pakettipalveluiden ja pakettipisteverkoston johtaja, kertoo.

Joululahjat ostetaan verkosta hyvissä ajoin, mutta lähetetään saajille juuri ennen joulua

Pakettisesonki on myös pidentynyt vuosikymmenten takaisesta. Matkahuollon asiakkaat vastasivat kyselyyn joululahjojen lähetystavoistaan ja lähes 40 prosenttia vastaajista kertoi valmistautuvansa joulusesonkiin tarttumalla tarjouksiin syksyn mittaan. Vaikka lahjoja ostetaan ajoissa, Matkahuollon vuosien aikana kerryttämä data kuitenkin kertoo, että suurin osa kuluttajista laittaa paketit matkaan jouluviikolla joko 19. tai 20. joulukuuta.

Kyllä se tyypillisin paketin lähetysajankohta on edelleen aivan juuri ennen joulua. Monelle meidän pakettien viimeinen lähetysajankohta ennen joulua onkin yksin joulun keskeisimmistä kalenterimerkinnöistä,” Nevalainen kertoo.

Loppuvuoden juhlakiireissä pakettien tilaamisen helppous ja sujuvuus korostuu. Kun hoidettavana on monta asiaa, paketit voi näppärästi ja edullisesti lähettää ja pakettien kulkua ja saapumista on helppoa seurata Matkahuollon Paketit-mobiilisovelluksesta.

Suurin osa suomalaisista haluaa noutaa ja lähettää lähetykset pakettiautomaateista. Automaatit ovat olleet suomalaisten suosiossa jo pitkään, ja kyselyssäkin lähes 60 prosenttia Matkahuollon asiakkaista kertoi noutavansa joulun lähetyksen mieluiten pakettiautomaatista. Joulun kiireistä kertoo sekin, että 20 prosenttia vastaajista kertoi noutavansa paketin mistä tahansa, kunhan saa sen ajoissa.

Pakettiasiakkaita palvelee Matkahuollon 2 300 palvelupistettä kautta maan. Matkahuolto julkaisee täyttöasteiltaan käytetyimpien pakettiautomaattien listauksen verkkosivuillaan, mikä osiltaan helpottaa kuluttajien varautumista.

Black Fridayn jälkeisestä maanantaista jouluun asti kuljetamme noin 30 prosenttia enemmän paketteja kuin muina aikoina, yksittäisinä päivinä jopa 50 prosenttia enemmän. Tietyillä suosituilla alueilla automaatit ruuhkautuvat helpommin ja kannustammekin kaikkia noutamaan paketin mahdollisimman nopeasti noutoviestin saatuaan,” Nevalainen avaa jouluviikon näkymää.

Millainen paketin tilaaja sinä olet – tunnistatko itsesi?

Matkahuolto tuntee suomalaisten pakettitavat, ja yli 90 vuoden kokemuksella yhtiö loi neljä leikkimielistä kuvausta erilaisille tavoille lähestyä loppuvuoden juhlasesonkia.

Näihin profiileihin olemme pyrkineet tiivistämään erilaisia tapoja tilata, lähettää ja vastaanottaa paketteja. Luulenpa, että näistä saattaa moni tunnistaa itsensä!

  1. Jouluttaja aloittaa lahjaostokset ja askartelun seuraavaan jouluun jo loppiaisena. Hyödyntää vuoden mittaan verkkokauppojen alennukset ja sarjapakettitarjoukset.

  2. Aikainen ja harkitseva varautuja tilaa lahjat ja jouluntarvikkeet verkkokaupoista ajoissa ja hyödyntää myös Black Fridayn alennukset. Varautuja selviää stressittä lähettämällä ajoissa paketit Matkahuollon kautta, jolloin paketit ovat luotettavasti perillä.

  3. Myöhäiset havahtujat tilaavat vauhdilla nopeiten toimittavista verkkokaupoista juuri ennen joulua. Tämä ryhmä etsii vimmaisesti tietoa viimeisistä pakettien lähetyspäivistä ja hyödyntää kotiinkuljetusta suoraan kummilapsen kotiosoitteeseen.

  4. Rennosti ottavat jälkiviisaat tilaavat lahjoja joulun jälkeen alennusmyynneistä ja palauttavat ennen joulua tehtyjä turhia tai hutiostoksia. Helppo palautus Matkahuollon kyydissä onnistuu välipäivinä kotisohvalta mobiilisovelluksen kautta toinen käsi suklaarasiassa.

Matkahuollon muistio – Ota pakettihommat hanskaan näillä vinkeillä: 

  • Lähetyspäivät kalenteriin. Ota talteen koti- ja ulkomaan lähetyspäivät ja aikaista niitä muutamalla päivällä omissa kalenterimerkinnöissäsi. Kotimaan pakettien viimeinen lähetyspäivä on 20.12., mutta pikapaketti ehtii perille vuorosta riippuen jopa 24.12. lähetettynä.

  • Mobiilisovellus säästää aikaasi. Lataa Matkahuollon Paketit-sovellus sovelluskaupastasi. Käyttäjiltään kiitosta saanut sovellus helpottaa lähettämistä, noutamista ja palauttamista. Tarpeen tullen voit vaihtaa noutopistettä tai jatkaa säilytysaikaa.

  • Ole ajoissa! Vuoden kiireisin pakettisesonki on täällä. Nouda pakettisi viipymättä, kun saat saapumisilmoituksen. Näin suosituimmatkaan automaatit eivät ruuhkaudu. 

  • Kaikki vinkit löydät Matkahuollon verkkosivuilta https://www.matkahuolto.fi/joulu.

Päivitetty 15.12.2023

Ajankohtaista

20.5.2024
Huijausviestejä liikkeellä – näin pidät tietosi turvassa
30.4.2024
Suuntaa jatkossa pakettipisteelle – Asiamiespisteemme uudistuvat
30.4.2024
Otamme osaa kiertotalouteen ja kierrätämme IT-laitteemme
Kaikki uutiset

Blogi

27.11.2023
Klaus harrastaa käsitöitä ja pohtii jo lahjaideoita: nyt tilataan tarvikkeet, pian lähetetään joululahjoja
26.9.2023Paketit
Verkkokaupan asiakaskokemus on muutakin kuin toimivat nettisivut – varmista ainakin nämä 5 asiaa