Gå till innehållet
PrivateFöretagskunderServiceställen
ResenärerPaketVanliga frågorKundservice
Logga in

Från och med början av 2024 körs 86 procent av kilometrarna inom våra stamtransporter i Finland med förnybara bränslen

29.12.2023

Från och med början av 2024 kommer 86 procent av kilometrarna inom våra inhemska stamtransporter att köras med förnybart bränsle. I och med denna förändring minskar våra årliga fossila utsläpp med 2 900 ton.

I början av januari 2024 övergår ännu fler av våra fordon till förnybar diesel och på våra sex stamrutter börjar vi använda förnybar, flytande biogas (LGB). Detta motsvarar 20 procent av våra kilometrar inom stamtransporterna.

Vi har genomfört övergången till förnybara bränslen i två etapper. I september 2023 övergick vi till att använda förnybar diesel inom våra stamtransporter till de delar övergången var möjlig för våra långtradare. Detta motsvarade 56 procent av kilometrarna inom våra stamtransporter.

Förändringen var betydande, eftersom redan dessa fordon förbrukade över 55000 liter diesel per månad, vilket motsvarar 135000 körda kilometrar. Med denna mängd bränsle skulle man kunna köra över hundra gånger från Hangö till Nuorgam under en månad”, säger Matkahuoltos direktör för ansvarsfullhet Jaana Korkiakoski när hon åskådliggör de positiva miljöeffekterna i den första etappen i vårt pressmeddelande från augusti.

Vi minskar utsläppen genom att optimera transporterna

För att uppnå våra ambitiösa klimatmål har vi också ökat vår transportkapacitet genom att ta i bruk HCT-långtradare (high capacity transport), vilka är längre än normalt och har större transportkapacitet. Denna effektivering har minskat de relativa utsläppen från våra transporter, dvs. samma bränslemängd används nu för att transportera mer frakt.

Förutom den förändring som nu genomförs inkluderar vår klimatfärdplan också över 40 andra åtgärder som stöder våra vetenskapsbaserade klimatmål. Med hjälp av dessa åtgärder kommer vi att halvera alla våra utsläpp före 2030.

Nyheter

18.6.2024
Midsommarmeddelande ─ kontrollera tidtabellerna 
31.5.2024
Pilotoimme tarkentuvien jakeluaikojen mallia Tampereella 15.5.–30.6.2024
31.5.2024
Vi utvecklar vårt miljöarbete med hjälp av Ekokompassen
Alla nyheter

Blog

27.11.2023
Klaus harrastaa käsitöitä ja pohtii jo lahjaideoita: nyt tilataan tarvikkeet, pian lähetetään joululahjoja
26.9.2023Paketit
Verkkokaupan asiakaskokemus on muutakin kuin toimivat nettisivut – varmista ainakin nämä 5 asiaa
PrivateFöretagskunder

Resenärer

BusstidtabellerBussbiljetter och resekortetResor och Biljetter appenReseguidenPriser och rabatterAnvisningar och villkor för passagerare

Sociala medier