Gå till innehållet
PrivateFöretagskunderServiceställen
ResenärerPaketVanliga frågorKundservice
Logga in

Vi använder 100 % grön el vid våra verksamhetsställen och logistikterminaler

29.2.2024

Vi har förbundit oss till att i början av 2023 övergå till grön el vid våra egna verksamhetsställen och logistikterminaler som en del av de åtgärder vi definierat i vår klimatfärdplan. Med hjälp av åtgärderna strävar vi efter att halvera våra utsläpp och uppnå klimatneutralitet före 2030.

Vår årliga utsläppskalkyl bekräftar att 92 procent av våra verksamhetsställen och logistikterminaler använder el producerad med förnybar energi i början av 2024. Största delen av den el vi förbrukar har producerats med vattenkraft. Vårt huvudkontor på Brunnsgatan i Helsingfors använder el producerad med vindkraft.

För de återstående 8 procenten av vår elförbrukning har vi skaffat ursprungsgarantier, dvs. certifikat för grön el, av VENI Energia. Med hjälp av ursprungsgarantierna säkerställer vi att den el vi förbrukar har producerats CO2-fritt.

Matkahuolto tog 2023 i bruk miljösystemet Ekokompassen, som är baserat på ISO 14001-standarden. Med hjälp av Ekokompassen har vi identifierat miljökonsekvenserna av vår verksamhet och förbundit oss till åtgärder för att minska dessa konsekvenser”, berättar Matkahuoltos direktör för ansvarsfullhet Jaana Korkiakoski.

Lokalernas energieffektivitet under luppen

Som ett mål i miljöprogrammet Ekokompassen har vi fastställt förbättring av lokalernas energieffektivitet, och vi har också definierat åtgärder som behövs för att uppnå detta mål”, fortsätter Korkiakoski.

År 2023 hade våra verksamhetsställen och logistikterminaler en elförbrukning på 4 107 MWh och en värmeförbrukning på 5 422 M2h. Vi förbättrar våra lokalers energieffektivitet bland annat genom att optimera dörrautomatiken samt utveckla våra verksamhetssätt och vårt samarbete med hyresvärdarna.

Förutom grön el inkluderar vår klimatfärdplan också över 40 andra åtgärder som stöder våra vetenskapsbaserade klimatmål. Med hjälp av dessa åtgärder kommer vi att halvera alla våra utsläpp före 2030.

Nyheter

10.4.2024
Första maj och Kristi himmelsfärdsdag – kontrollera tidtabellerna
28.3.2024
Vår årliga utsläppskalkyl är klar – Matkahuoltos klimatavtryck minskade avsevärt under 2023
13.3.2024
Påskmeddelande ─ kontrollera påskens tidtabeller
Alla nyheter

Blog

27.11.2023
Klaus harrastaa käsitöitä ja pohtii jo lahjaideoita: nyt tilataan tarvikkeet, pian lähetetään joululahjoja
26.9.2023Paketit
Verkkokaupan asiakaskokemus on muutakin kuin toimivat nettisivut – varmista ainakin nämä 5 asiaa