Hyppää sisältöön
Matkahuolto
HenkilöilleYrityksillePalvelupisteet
MatkustajatPaketitUsein kysyttyäAsiakaspalveluBlogi
Kirjaudu

Matkahuollon yleiset matkaehdot

Matkahuollon yleiset matkaehdot koskevat Matkahuollosta ostettuja kotimaan bussilippuja ja matkakortille ladattavia valtakunnallisia vuosilippuja. Ulkomaanliikenteessä ja matkakorteille ladattavissa alueellisissa lipputuotteissa noudatetaan poikkeavia, lipputuotekohtaisia matkaehtoja. Vuoroilla voi olla myös liikennöitsijäkohtaisia rajoituksiac koskien esimerkiksi lapsen yksinmatkustamisen ikärajaa, polkupyörien kuljettamista ja lemmikkien mukaanottamista bussiin.

Bussiliput

Hinnat

Matkahuolto noudattaa lipunmyynnissä bussiyrittäjien ilmoittamia hinnastoja ja alennusehtoja.

Alennukset

Matkahuolto myöntää bussilipuista kunkin bussiyrityksen määrittelemät alennukset. Kukin matkustaja voi kerrallaan saada vain yhden alennuksen (esim. opiskelijalle ei anneta opiskelija-alennuksen yhteydessä menopaluualennusta). Alennuksen saadakseen matkustajan on todistettava oikeutensa alennukseen lipunmyynnin ja autoon nousun yhteydessä.

Voimassaoloaika

Matkahuollon toimipaikoista ostetut Kertaliput ovat voimassa yhden kuukauden ostopäivästä tai lippuun merkitystä matkustuspäivästä. Paikkavaraus on voimassa vain lippuun merkityssä vuorossa. Kertalippu on aina bussiyrityskohtainen ja se on voimassa kaikilla kyseisen bussiyrityksen lippuun merkityllä yhteysvälillä liikennöimissä vuoroissa.

Matkahuollon verkkosivuilta ja mobiilisovelluksesta ostetut Nettiliput ja Nettitarjousliput ovat voimassa sinä päivänä ja siinä vuorossa, johon liput on ostettu.

Matkahuolto-asiamiehiltä ja matkatoimistoista ostetut liput sekä Matkahuollon verkkosivuilta ja mobiilisovelluksesta ostetut Nettiliput ja Nettitarjousliput ovat voimassa sinä päivänä ja siinä vuorossa, johon liput on ostettu.

Käyttämättömien lippujen hyvitys

Matkahuollon toimipaikoista ostetut kertaliput voidaan lunastaa takaisin. Osittain käytettyä menopaluulippua takaisin lunastettaessa vähennetään annettu alennus. Käyttämättä jäänyttä paikkavarausta ei hyvitetä. Takaisinlunastus on suoritettava yhden kuukauden sisällä lipun voimassaolon päättymisestä. Bussilippuja takaisinlunastettaessa peritään palvelumaksu 9,00 €.

Nettilippua ja Nettitarjouslippua ei voi muuttaa tai vaihtaa.

Nettilipun ja Nettitarjouslipun peruuttaminen on mahdollista on 24h ennen peruutettavan lipun matkustusajankohtaa Nettilipun peruutuslomakkeen kautta. Mikäli matkustuspäivä on viikonloppuna tai pyhäpäivänä tai sitä seuraavana arkipäivänä, peruutusta tulee pyytää edellisenä arkipäivänä. Pyhäpäiväksi luetaan myös joulu- ja juhannusaatto. Palvelusta peritään 9,00 euron maksu. Peruutusmahdollisuus koskee niin Matkahuolto-asiamiehiltä ja matkatoimistoista kuin Matkahuollon verkkosivuilta ja mobiilisovelluksestakin ostettuja Nettilippuja ja Nettitarjouslippuja. Lipun ostamisen yhteydessä perittyä palvelumaksua ei palauteta.

Lippua peruutettaessa Matkahuolto lunastaa takaisin joko koko ostotapahtuman tai osia siitä. Esimerkiksi menopaluulipun osalta on mahdollista peruuttaa myös pelkkä meno- tai paluulippu. Menopaluu voidaan peruuttaa kokonaan tai osittain 24 h ennen menomatkan alkua. Peruuttaminen on mahdollista vain kerran per varaus, eli jos menomatka on peruutettu, paluumatkan peruuttaminen erikseen ei ole enää mahdollista.

Valtakunnalliset vuosiliput

Hinnat

Matkahuollon matkakorteille ladattavat valtakunnalliset 22 ja 44 matkan vuosiliput on hinnoiteltu kilometriportaiden mukaan.

Voimassaoloaika

Vuosiliput ovat voimassa yhden vuoden ostopäivästä. Vuosiliput kelpaavat kaikilla Matkahuollon matkakortit hyväksyvillä vuoroilla.

Käyttämättömien matkojen hyvitys

Vuosiliput lunastetaan takaisin siten, että jokaisen matkan arvoksi lasketaan alentamaton kertahinta. Käytettyjen matkojen yhteenlaskettu summa vähennetään maksetusta lipun kokonaishinnasta. Mahdollinen erotus maksetaan takaisin asiakkaalle. Lipun takaisinlunastus on suoritettava yhden kuukauden sisällä lipputuotteen voimassaoloajan päättymisestä.

Vuosilipun käyttämättömistä matkoista ei saa hyvitystä tämän jälkeen. Jos kuitenkin lipputuotteen voimassaoloaikana ostetaan matkakorttiin lisää matkustusoikeutta, jatkuu vielä mahdollisten käyttämättömien matkojen matkustusoikeus. Vuosilipun voimassaoloaika näkyy myyntitositteesta. Lipputuotteiden voimassaoloajan voi lisäksi tarkistaa myyntipisteissä ja busseissa.

Takaisinlunastuksen yhteydessä peritään palvelumaksu 9,00 €.

Matkakortit

Matkahuollon matkakortit ovat uudelleen ladattavia. Matkakorttia voidaan käyttää enintään kolme vuotta, jonka jälkeen on hankittava uusi matkakortti. Matkakortit maksavat 6,50 €. Korttimaksua ei palauteta.

Matkakorttia on säilytettävä huolellisesti mieluiten omassa kotelossaan ja aina siten, ettei se joudu alttiiksi likaantumiselle, naarmuuntumiselle tai taittumiselle. Matkahuolto ei vastaa kuluista, jotka aiheutuvat matkakortin katoamisesta tai huolimattomasta käsittelystä.

Matkakortin numero tarvitaan kortin kadotessa. Kadonneella matkakortilla jäljellä olevan kauden tai matkojen arvo hyvitetään Matkahuollon takaisinlunastusehtojen mukaisesti, pois lukien ilmoituspäivänä tai sitä ennen tehdyt matkat tai kulunut kausi.

Tutkintapyynnön voi tehdä Matkahuollon omissa toimipaikoissa. Tutkintapyyntöä ja hyvitystä varten tarvitaan lipunmyyntikuitti viimeisimmästä matkakortille tehdystä latauksesta.

Hyvitystä haettaessa peritään tutkintamaksu 20 €. Mahdollinen hyvitys maksetaan tutkinnan jälkeen tilille.

HenkilöilleYrityksille

Matkustajat

BussiaikataulutBussiliput ja matkakortitReitit ja Liput -sovellusReittiopasHinnat ja alennuksetOhjeet ja ehdot matkustajille

Sosiaalinen media

Matkahuolto
Paremmin perillä