Hyppää sisältöön
HenkilöilleYrityksillePalvelupisteet
MatkustajatPaketitUsein kysyttyäAsiakaspalveluBlogi
Kirjaudu

Matkahuollon yleiset matkaehdot

Matkahuollon yleiset matkaehdot koskevat Matkahuollosta ostettuja kotimaan bussilippuja ja valtakunnallisia sarjalippuja. Ulkomaanliikenteessä ja alueellisissa kausi- ja sarjalipputuotteissa noudatetaan poikkeavia, lipputuotekohtaisia matkaehtoja. Vuoroilla voi olla myös liikennöitsijäkohtaisia rajoituksia koskien esimerkiksi lapsen yksinmatkustamisen ikärajaa, polkupyörien kuljettamista ja lemmikkien ottamista mukaan bussiin.

Bussiliput

Hinnat

Matkahuolto noudattaa lipunmyynnissä bussiyrittäjien ilmoittamia hinnastoja ja alennusehtoja.

Alennukset

Matkahuolto myöntää bussilipuista kunkin bussiyrityksen määrittelemät alennukset. Kukin matkustaja voi kerrallaan saada vain yhden alennuksen (esim. opiskelijalle ei anneta opiskelija-alennuksen yhteydessä menopaluualennusta). Alennuksen saadakseen matkustajan on todistettava oikeutensa alennukseen lipunmyynnin ja autoon nousun yhteydessä.

Voimassaoloaika

Matkahuollon verkkosivuilta ja mobiilisovelluksesta ostetut Nettiliput ja Nettitarjousliput ovat voimassa sinä päivänä ja siinä vuorossa, johon liput on ostettu.

Reitit ja Liput -sovelluksesta ostettu lippu on voimassa ainoastaan lippuun merkittynä päivänä ja lippuun merkityssä vuorossa tai ajankohtana.

Käyttämättömien lippujen hyvitys

Nettilippu

Nettilippua ja Nettitarjouslippua ei voi muuttaa tai vaihtaa.

Nettilipun ja Nettitarjouslipun peruuttaminen on mahdollista on 24h ennen peruutettavan lipun matkustusajankohtaa Nettilipun peruutuslomakkeen kautta. Mikäli matkustuspäivä on viikonloppuna tai pyhäpäivänä tai sitä seuraavana arkipäivänä, peruutusta tulee pyytää edellisenä arkipäivänä. Pyhäpäiväksi luetaan myös joulu- ja juhannusaatto.

Lipun perumisesta peritään palvelumaksu.

Lippua peruutettaessa Matkahuolto lunastaa takaisin joko koko ostotapahtuman tai osia siitä. Esimerkiksi menopaluulipun osalta on mahdollista peruuttaa myös pelkkä meno- tai paluulippu. Menopaluu voidaan peruuttaa kokonaan tai osittain 24 h ennen menomatkan alkua. Peruuttaminen on mahdollista vain kerran per varaus, eli jos menomatka on peruutettu, paluumatkan peruuttaminen erikseen ei ole enää mahdollista.

Reitit ja Liput

Reitit ja Liput -sovelluksesta ostettua lippua ei voi muuttaa, vaihtaa tai peruuttaa. Reitit ja Liput -sovelluksen yksittäisiä matkoja, matkaketjuja tai mobiililippuja ei lunasteta takaisin. Katso kaikki Reitit ja Liput -sovelluksen lippuehdot.

Matkakortti

Matkahuollon kausi- ja sarjalippujen myynti siirtyy Reitit ja Liput -mobiilisovellukseen vaiheittain kevään 2023 aikana. Matkakortille myytävien lipputuotteiden myynti ja lataaminen päättyy viimeistään 30.6.2023. Tämän jälkeen kausi- ja sarjaliput ovat ostettavissa muiden matkalippujen rinnalla Reitit ja Liput -sovelluksessa.

Matkahuollon kausi- ja sarjalipputuotteita voi ladata matkakortille 30.6.2023 asti. Matkakortilla oleva lipputuote voidaan käyttää loppuun sen voimassaoloaikana 30.6.2024 asti.

Matkakorttia on säilytettävä huolellisesti mieluiten omassa kotelossaan ja aina siten, ettei se joudu alttiiksi likaantumiselle, naarmuuntumiselle tai taittumiselle. Matkahuolto ei vastaa kuluista, jotka aiheutuvat matkakortin katoamisesta tai huolimattomasta käsittelystä.

Matkakortille ladattavien lipputuotteiden takaisinlunastus

Matkakortille ladattavien lipputuotteiden takaisinlunastusehdot vaihtelevat lipputuotekohtaisesti. Takaisinlunastuksen yhteydessä Matkahuolto perii palvelumaksun.

Säilytä matkakortin ja lipputuotteen ostosta saamasi kuitti. Lipputuotteen kuitissa näkyy lipputuotteen nimi ja voimassaoloaika. Lipputuotteen voimassaoloajan voi lisäksi tarkistaa
myyntipisteissä ja busseissa.

Valtakunnalliset vuosiliput

Valtakunnallisia vuosilippuja voi ostaa matkakortille 30.6.2023 asti. Vuosilippu on voimassa yhden vuoden ostopäivästä lukien. Jos vuosilipun voimassaoloaikana matkakortille ostetaan sama lipputuote, jatkuu myös matkakortilla olevien käyttämättömien matkojen matkustusoikeus vuodella. Vuosilipun takaisinlunastus on suoritettava viimeistään yhden kuukauden (1 kk) sisällä lipputuotteen voimassaoloajan päättymisestä.

Vuosilippu lunastetaan takaisin siten, että jokaisen matkan arvoksi lasketaan alentamaton kertahinta. Käytettyjen matkojen yhteenlaskettu summa vähennetään maksetusta lipun kokonaishinnasta. Mahdollinen erotus hyvitetään asiakkaalle.

Kaupunki- ja muut alueelliset lipputuotteet

Kaupunki- ja muiden alueellisten lipputuotteiden käyttämätöntä
matkustusoikeutta ei pääsääntöisesti lunasteta takaisin. Poikkeukset on mainittu lipputuotekohtaisella sivulla.

Mikäli asiakkaan matkustaminen estyy asiakkaasta johtumattomista syistä, esimerkiksi
lakko tai muu ennalta-arvaamaton ylivoimainen este, voidaan tuote mahdollisesti
takaisinlunastaa. Hyvitys arvioidaan tilannekohtaisesti. Takaisinlunastuksen
yhteydessä vähennetään mahdollinen alennusvaikutus.

Koulumatkatuetut liput

Koulumatkatuettuja lippuja ei lunasteta takaisin.

Bussipassi

Bussipassia ei lunasteta takaisin.

Arvokortti

Arvokorttia voi käyttää 30.6.2024 asti. Arvolippu voidaan lunastaa takaisin lipun voimassaoloaikana.

Lahjakortti

Lahjakorttia ei voi vaihtaa rahaksi eikä sitä lunasteta takaisin.

Matkakortin katoaminen

Matkakortin numero tarvitaan kortin kadotessa. Kadonneella matkakortilla jäljellä olevan kauden tai matkojen arvo hyvitetään Matkahuollon takaisinlunastusehtojen mukaisesti, pois lukien ilmoituspäivänä tai sitä ennen tehdyt matkat tai kulunut kausi.

Tutkintapyynnön voi tehdä Matkahuollon asiakaspalvelukeskukseen. Tutkintapyyntöä
ja hyvitystä varten tarvitaan lipunmyyntikuitti viimeisimmästä matkakortille
tehdystä latauksesta.

Hyvitystä haettaessa peritään tutkintamaksu 20 €. Mahdollinen hyvitys
maksetaan tutkinnan jälkeen tilille.

HenkilöilleYrityksille

Matkustajat

BussiaikataulutBussiliput ja matkakortitReitit ja Liput -sovellusReittiopasHinnat ja alennuksetOhjeet ja ehdot matkustajille

Sosiaalinen media